Седница консултативног одбора Комитета региона ЕУ-Република Србија

28.11.2019.
 

Кањижа је била домаћин, седмог састанка заједничког консултативног одбора, Комитета региона Европска унија – Република Србија 27. новембра. Комитет региона је основан, као саветодавно тело и чине га представници локалних и регионалних власти, земаља ЕУ и земаља који су кандидати за чланство, а који промовише политички дијалог и сарадњу локалних и регионалних власти, а пре Кањиже заседања у Србији су одржавана још у Нишу и Новом Саду.

Учеснике скупа поздравили су копредседници Дејан Јовановић и Франко Јакоп, а у име домаћина председник кањишке општине Роберт Фејстамер. Фејстамер је изјавио, да је оваква конференција значајна због тога да можемо да покажемо које све проблеме имамо на локали, и пробамо их приближити људима, који долазе из различитих земаља ЕУ, као и да им приближимо наше проблеме, идеје и наше активности на пољу европских пројеката из ИПА програма, прекограничне сарадње са партнерима из Мађарске и Румуније, сарадње са братским градовима, али и актуелне проблематике мигрантске кризе, што су у протекле четири године, и биле теме заједничког консултативног одбора Региона ЕУ-РС.

Тема скупа били су преговори о приступању Србије ЕУ и њиховом утицају на субнавионалне власти, као и о електронској управи. Стефен Худолин из Делегације ЕУ у Републици Србији је нагласио да је ово једна од прилика да се сагледа како се на најбољи начин могу обавити реформски процес у јавној управи, и локалној самоуправи, и побољшати живот грађанима, поготово на локалном нивоу, где се живот дешава. Он је додао да ЕУ подржава те процесе у Србији и са значајним средствима се пришло тој области, подржава се локална самоуправа не само са дигитализацијом, е-управом и куповином опреме, него и са целокупном реформом, како се стручна служба може побољшати у интересу грађана.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, који је учествовао у раду, изјавио да је разочаран приступним преговорима због тога што нас из ЕУ стално држе у позицији да се правдамо, што лично доживљава понижавајуће.

Пастор је додао да смо имали Комисију ЕУ чији мандат се завршава, које је декларативно имала програм непроширивања ЕУ, те „да је у таквој ситуацији захтевати од нас, да реализујемо нешто и оправдавати спори напредак да нешто нисмо учинили, мислим да је у најмању руку лицемерно“.

Државни секретар у Министарству државне управе, и локалне самоуправе Републике Србије Иван Бошњак, је предочио да су то министарство и Влада Србије ставили развој електронске управе као свој приоритет и да се кроз развој електронске управе види могућност, како унапређења комуникација грађана и администрације тако и за даљи привредни суштински развој Србије у области информационо комуникационих технологија.

На питање колико ће е-управа донети уштеде када заживи, Бошњак је одговорио да је укупна до сада остварена уштеда на годишњем нивоу била је у вредности преко шест милијарди динара у претходне три године, кроз развој система матичних књига, само на уштеди папира, штампању нових исказница, које је било потребно обезбеђивати кроз различите административне поступке.

Више информација:


Са заседања Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ-Република Србија у Кањижи




Фото: Карољ Пушкаш