Дан општине Кањижа

16.10.2019.
 

Кањижа већ традиционално 20. октобра слави Дан општине, датум везан за прославу борбе током ослобођења од Турака. Ово је једно од најважнијих прослава наше Локалне самоуправе, које се годинама фокусира на локалне вредности, изванредне уметнике и грађане који уједињују и развијају заједницу.

 

Програм:

18. октобар, петак

11.00 часова, Регионални центар за професионални развој запослених у образовању

СВЕЧАНА ПРЕДАЈА НАУЧНОГ ПАРКА

 

19.00 часова, Дом уметности

ПЛЕМИЋ БЕГУНАЦ ‒ образовна историјска представа

Представа Новог националног камерног позоришта из Будимпеште

 

Глуме: Ласло Пелшеци, Данијел Илеш, Луца Мелинда Пелшеци, Ева Ребека Ковач, Ласло Ленарт, Тибор Какоњи, Карола Петер, Тимеа Салаи, Чаба Лазар

Режија: Ласло Пелшеци

Представа се одржава уз подршку Локалне самоуправе Ференцвароша.

 

19. октобар, субота

10.00 часова, Бања Кањижа, спортска хала

X МЕМОРИЈАЛНИ РВАЧКИ ТУРНИР „ЧАБА ФЕРЕНЦ“

 

Клубови и такмичари стижу из следец́их земаља: Немачке, Хрватске, Словеније, Румуније, Аустрије, Босне и Херцеговине, Украјине, Чешке, Пољске, Грчке, Холандије, Молдавије, Италије, Мађарске, Словеније, Булгарије.

 

11.00 часова, фудбалски стадион

100 ГОДИНА ФУДБАЛСКОГ КЛУБА "ПОТИСЈЕ"

 

10.00 часова Утакмице најмлађих категорија У-8, У-10 и У-12

12.00 часова Првенствена утакмица Потиске међуопштинске лиге: ФК Потисје Кањижа – ФК Славија Банатско Аранђелово

14.00 часова  Свечаност у ресторану Балкан - тераса на Штранду

 

18.00 часова, Дом уметности

„МУЗИКА МАЂАРА КАРПАТСКОГ БАСЕНА ”

 

Ове године наступају:

Оркестар Мистрал

Ференц Чонка и његов оркестар

 

Покровитељ манифестације: Роберт Фејстамер председник општине Кањижа, Бела Халас, бискуп Реформатске цркве у Србији

 

20. октобар, недеља

12.30 часова, Градска кућа, Велика сала

УРУЧЕЊЕ ЈАВНИХ ПРИЗНАЊА ОПШТИНЕ КАЊИЖА

 

15.00 часова, Регионални центар за професионални развој запослених у образовању

ТАКМИЧЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ ОСМОГ РАЗРЕДА

У организацији Канцеларије за младе општине Кањижа

 

16.30 часова, Рибарски трг

ПОЛАГАЊЕ ВЕНАЦА ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ КОД МЕСТА НАСТАНКА НАСЕЉА

 

17.00 часова, Галерија „Добо Тихамер”

Отварање изложбе Иштвана Ердељиа под називом „БОЈЕ И СЕНКЕ“

 

Иштван Ердељи је сликар из Хоргоша, који се од 1998. године бави озбиљније сликарством. У почетку је био члан сликарске секције МКУ „Арпад Озораи” из Кањиже. Касније је уметност Пола Сезана извршила огроман утицај на њега и окренуо се стилу Василија Кандинског и модерних сликара. Имао је изложбу  у Галерији „Добо Тихамер” 2014. године, 2015. године у Хоргошу, а ове године у Малим Пијацама у Галерији Ласлоа Нађа. Последњих година имао је изложбе у Италији, Бечу и Будимпешти, а ове године присуствовао је и на сајму уметности у Ибици. Иштван Ердељи представља своја најновија дела јавности током изложбе поводом Дана општине.

 

18.00 часова, Дом уметности, Велика бина

ПРОМОЦИЈА НОВОГ КЛАВИРА ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ

Наступ пијанисте Шома Балаж-Пири, победника емисије „Виртуоз” у свом узрасту и наставници Основне музичке школе.

 

Пратећи програми:

Поред богатог програма, организациони одбор најављује и конкурсе за све узрасте. Конкурси се фокусирају на важне, познате, старе зграде наших насеља, које имају своји причу, имају причу, прошлост, традицију.

Са овогодишњом тродневном серијом догађаја желимо да усмеримо пажњу на наше архитектонске вредности и богато наслеђе. Поједностављен архитектонски план зграде Градске куц́е, на основу којег је и изграђена, стар је 110 година.

Према оригиналном плану, зграда Градске куће је асиметрична ‒ типично за зграде из доба Сецесије; са бочним торањом, која делује импресивно и које улива страхопоштовање. Међутим, због недостатка новца, Золтан Реисс је поједноставио план 1909. године: изостао је торањ са сатом са леве стране а декорација фасаде је нешто скромнија. Ипак,Градска куц́а у Кањижи није само најимпозантнија грађевина нашег града, вец́ је и један од највреднијих архитектонских споменика Сецесије у Војводини.

 

У оквиру серије догађаја Библиотека „Јожеф Атила“ је објавила конкурс за писање састава за ученике 3. и 4. разреда основне школе са насловом „Градић-прича“.

За ученике нижих разреда је објављен и ликовни конкурс за израду колажа са истом темом уз вођство учитељица.

За ученике виших разреда смо објавили конкурс за писање састава или песама под називом „Зграде говоре“ и мислили смо и на љубитеље фотографије: за старије од 15 година такође смо објавили конкурс за најлепшу фотографију на тему „Зграде говоре“

И ове године је за ученике осмог разреда организован квиз који је фокусиран на локалну историју, знаменитости и  интересантна дешавања из историје.

Објава резултата и додела награда ће се одржати у склопу свечаног програма 20. октобра од 18 часова у Дому уметности. А од пристиглих радова ће се формирати изложба у холу Дома уметности.

 

Општина Кањижа очекује све грађане, госте и посетиоце са поштовањем на серију програма поводом Дана општине. Славимо заједно као заједница, изградимо мост између прошлости и садашњости за будуц́ност!

Улаз на све програме је бесплатан.

 



Плаката манифестације