Изађи ми на теглу 2019

11.09.2019.
 

Поново на Велебиту на месту које је дала националног шампиона!

Караван интересантног и симпатичног назива „Изађи ми на теглу“ већ пете године је кренуо по Србији да би у 30 градова окупио љубитеље ајвара, надметања и такмичења у кувању. Тако стиже 15. септембра на територију општине Кањижа где ће се у Велебиту испред школе поставити места за кување. Циљ манифестације је – чији је организатор Месна заједница Велебит – да се реши вечито питање: ко прави најбољи ајвар, коме припада титула Ајвар мајстора?

За кување ајвара организатор обезбеђује следеће: место за кување (покривено, мобилно огњиште), дрва за ложење, паприку за ајвар, тегле за ајвар, сто и 3 столице по екипи и пластичне посуде за чишћење паприке, со, шећер, уље. Такмичарске екипе треба да донесу са собом: посуду за кување, варјачу, кутлачу, ножеве и апарат за млевење паприке.

Уз то биће потребно само добро расположење, здрав такмичарски дух и добар рецепт који ће засигурати успех! Тако за ову манифестацију стварно важи изрека: важно је учествовати, јер сва количина припремљеног ајвара остаје такмичарима.

Од узорака ајвара ће трочлани жири (технолог прехрамбене индустрије, кувар и позната личност заједнице) одабрати три најфиније. Друго и трећепласирани ће добити поклоне организатора, а награда екипе која припрема најбољи ајвар је могућност учешћа у финалу каравана.

Првопласирана екипа у Велебиту добија могућност да учествује у великом националном финалу које ће окупити победнике из свих градова и одржаће се 12. октобра у Београду. Да би се испунио циљ манифестације: да се пронађе најбољи ајвар мајстора у 2019. години! Поред титуле Краља ајвара најбоље и у финалу очекују вредне награде.

Али 15. септембар неће бити занимљив и пун доживљаја само такмичарима јер поред такмичарског дела организован је и богат музичко-плесни културни програм за посетиоце, дечија надметања и у кухињици на отвореном ће се припремати јело од паприке. Ово јело, као и припремљен ајвар ће се код сваке екипе моћи пробати, дегустирати да би и посетиоци могли одлучити чији ајвар им све свиђа највише.

Програм

10.30-11.00: Заузимање места за кување

11.00: Отварање манифестације

11.00-17.30: Време трајања такмичења

Забавни програм, стручна предавања

17.30-18.00: Оцењивање узорака ајвара

18.00: Проглашење резултата

Захваљујући бројним партнерима уз чију се помоћ караван из године у годину развија, наградни фонд за ову сезону биће рекордан и износиће око 2.000.000 динара!

Награде :

I награда –Смедеревац Милан Благојевић Смедерево

II награда – Бакина Тајна производи 10 кг (ајвар + џем) + 4 пакета Coca Cola + 1 пакет Зајечаског пива

III награда – 2 пакета Coca Cola + 1 мини пакет Зајечаског пива

„Српски кавијар“ – као и организатори – позивају све љубитеље гастрономије и добре забаве да се придруже каравану и докажу да баш они припремају најфинији ајвар. Да се и ове године реши вечито питање: ко прави најбоље специјалитет балканске кухиње и господара сваке трпезе.

Организатори очекују пријаве учешћа екипа од мин. 2 члана на е-маил: livia@kanjiza.rs. За више информација позовите број телефона: 024/873-249.

Учешће и улаз су бесплатни. Организатори очекују и пријаву заинтересованих који желе да са својим производима учествују у пратећем програму „Тегла базар“ у оквиру којег ће имати могућност да излажу и продавају своје артикле (ручне радове, зимницe, итд.)Плаката манифестације