Осам милиона за запошљавање

11.06.2014.
 

Председник општине Михаљ Њилаш је 6. јуна у згради Покрајинске Владе потписао споразум о суфинансирању спровођења Акциног плана за запошљавање. Одлуком покрајинске владе општина Кањижа је добила 3,8 милиона динара. Тако да – заједно са средствима из локалног буџета – има укупно око 8 милиона динара за побољшање запослености у општини. Захваљујући овом програму на територји општине Кањижа добиће посао 43 особа који су до сада били незапослени, и првенствено ће се старати о зеленим површинама насеља.

Само путем овог програма, који данас почињемо да спроводимо, радно ће бити ангажовано преко 2.000 људи на територији целе Војводине. Ми смо као Покрајинска влада издвојили 162 милиона динара, а локалне самоуправе остатак средства. Тако ће са укупно 390 милиона бити омогућено да око две хиљаде породица у Војводини добију по једног члана, који ће бити радно ангажован у наредном периоду, пролазити кроз обуке, бити приправник или на други начин остваривати егзистенцију. Ови програми су важ ни зато што је незапосленост горући проблем нашег друштва“, указао је проф. др Бојан Пајтић.

Председник Пајтић је у обраћању представницима локалне самоуправе истакао да је реч о програму који је до сада имао изванредне резултате у заједничкој борби са највећим проблемом, који се зове незапосленост. Подсетивши на чињеницу да негде 50 одсто млађих од тридесет година у овој земљи није запослено.

Средства у оквиру овог програма су додељена путем јавног позива јединицама локалне самоуправе у Војводини за суфинансирање програма политике запошљавања у оквиру програма стручне праксе, запошљавање приправника, обуке у професионалним и радним вештинама и јавних радова.