Одборници у Кањижи усвојили мрежу школа и вртића

01.02.2019.
 

Одборници су усвојили одлуке о мрежи јавних основних школа и предшколских установа на територији општине, према којима се задржава садашња мрежа установа. Члан Општинског већа за ресор образовања Саболч Каваи је нагласио да садашње три основне школе са издвојеним одељењима и мрежа вртића предшколске установе остају активне, што је подржао Мађарски национални савет. На седници је истакнуто да се самосталност школе у Хоргошу не доводи у питање, него да су у у опасности, због малог броја деце, издвојена одељења школа у Велебиту и Тотовом Селу, међутим, опредељење локалне самоуправе је да мрежа школа и предшколских установа у садашњем обиму може да функционише. У односу на ранији период до промена је дошло у школској 2016/2017. години у насељу Долине, где је због демографских разлога престала да ради школа, јер нема довољан број деце. Број деце се смањује за осам до десет одсто, а Каваи је на питање одборника одговорио да је од велике важности да све школе и вртићи остану да живе.

Усвојени су планови рада за 2019.годину установа чији оснивач је локална самоуправа, које су подржали и одборници опозиције.

Обрачун пореза на пољопривредно земљиште за 2018. годину, као да је грађевинско, погодио је велики број власника парцела у околини Кањиже. Власницима земљишта достављена решења са високим износима као да је грађевинско, а они га у ствари користе као пољопривредно

Председник Скупштине општине Милош Кравић и његов заменик Еде Сарапка су поводом одборничких питања пренамене пољопривредног земљишта у грађевинско земљиште и обрачуна пореза, изјавили да су свесни да је то проблем са којим ће се морати у наредном периоду заједничким снагама изборити.

Више информација:


Одборници у Кањижи усвојили мрежу школа и вртића

26. Седница Скупштине општине Кањижа




Фото: Карољ Пушкаш