Обавештење о увођењу у војну евиденцију

17.01.2019.
 

На основу Закона о војној, радној и материјалној обавези (члан 15) Министарство одбране Републике Србије позива лица мушког пола рођена 2001. године да испуне своју законску обавезу и уведу се у војну евиденцију.
Обавези увођења у војну евиденцију подлежу и лица мушког пола старијих годишта (рођена од 1989. до 2000. године), која из било којих разлога нису уведена у евиденцију војних обвезника.
Увођење у војну евиденцију по општем позиву може се извршити у надлежном Центру Министарства одбране (ЦМО) за локалну самоуправу или општинској канцеларији ЦМО, а према месту пребивалишта у периоду од 14.01. до 28.02.2019. године по следећем распореду:
у општини Кикинда – сваког радног дана од 09,00 до 13,00 сати
у општини Ада – сваког радног уторка од 09,00 до 13,00 сати
у општини Кањижа – сваког радног дана од 09,00 до 13,00 сати
у општини Нови Кнежевац – сваког радног дана, сем  уторка од 09,00 до 13,00 сати
у општини Сента – сваког радног дана, сем уторка од 09,00 до 13,00 сати
у општини Чока – сваког радног уторка од 09,00 до 13,00 сати
Лице које се уводи у војну евиденцију треба да покаже личну карту на увид, а уколико је не поседује, држављанство Републике Србије доказује Изводом из матичне књиге рођених или Уверењем о држављанству, а у иностранству важећом путном исправом.
Лица која бораве у иностранству дужна су да се, ради увођења у војну евиденцију, јаве најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.
Неодазивање општем позиву повлачи одговорност у складу са Законом о војној, радној и материјалној обавези.
Грађани Републике Србије, а на основу члана 47. Закона о одбрани имају право и дужност да извршавају војну, радну и материјалну обавезу и да учествују у цивилној заштити и обучавању за одбрану. Грађани могу бити распоређени и на друге дужности од значаја за одбрану, а према одлуци надлежних органа.
Законом о војној радној и материјалној обавези прописано је да војну обавезу у миру, ванредном или ратном стању имају сви грађани који се припремају и оспособљавају за извршење војних дужности и других задатака одбране.
Ступањем на снагу Одлуке о обустави обавезе служења војног рока, свим лицима старијим од 18 година остаје обавеза увођења у војну евиденцију и обавеза служења у резервном саставу.
Центар Министарства одбране за локалну самоуправу Кикинда