Избори националних савета

31.10.2018.
 

4. новембра 2018. године oд 7.00 до 20.00 часова одржаће се непосредни избори за чланове националних савета националних мањина.

Активности на спровођењу избора у општини Кањижа обавља радно тело које има седам чланова и 30 бирачких одбора које је именовала Републичка изборна комисија.

Обавештење о изборима за чланове националних савета националних мањина достављено је у општини Кањижа на адресе 12.142 бирача уписаних у посебан бирачки списак који се води за националне мањине.

У општини Кањижа бирачи су уписани у посебан бирачки списак мађарске, словачке, ромске, румунске, немачке, хрватске и албанске националне мањине, с тим што 4 националне мањине бирају своје чланове за национални савет путем електорске скупштине, и то: хрватска, македонска, црногорска и руска.

Министар за државну управу и локалну самоуправу 19. октобра 2018. године донео је решење о закључењу посебног бирачког списка за националне мањине којим је утврђено да је за 18 националних мањина уписано укупно 462759 бирача, а од наведеног броја у посебан бирачки списак мађарске националне мањине уписано је 129328 бирача, немачке 2513, ромске 66225, румунске 20142, словачке 29436 и албанске 35662 бирача. Ови бирачи остварују бирачко право на непосредним изборима за чланове националних савета, расписаним за 4.11.2018. године.

Обука бирачких одбора и примопредаја изборног материјала у општини Кањижа организована је за 31. октобар 2018. године у згради Општинске управе општине Кањижа.

Право да гласа на изборима у недељу 4.11.2018. године имају БИРАЧИ КОЈИ СУ УПИСАНИ У ПОСЕБАН БИРАЧКИ СПИСАК НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ.

БИРАЧ МОЖЕ ДА ПРИСТУПИ ГЛАСАЊУ И БЕЗ ОБАВЕШТЕЊА о дану и времену одржавања избора,  али  НЕ МОЖЕ ДА ГЛАСА АКО НЕ ПОДНЕСЕ ДОКАЗ О СВОМ ИДЕНТИТЕТУ.

Свој идентитет бирач доказује:

- важећом личном картом или

- важећом путном исправом (пасошем).

Гласање се омогућава и бирачу који свој идентитет доказује личном картом са истеклим роком важења, под условом да приложи потврду министарства унутрашњих послова о поднетом захтеву за издавање нове личне карте.

Сагласно наведеном моле се бирачи уписани у посебан бирачки списак националне мањине да обавезно понесу са собом важећи лични документ са фотографијом и ЈМБГ.

Радно тело Републичке изборне комисије за општину Кањижа