Дан општине Кањижа: „Про урбе” Иванки Кењереш

22.10.2018.
 

На свечаној седници Скупштине општине Кањижа поводом Дана општине представљени су резултати локалне самоуправе у претходних годину дана, а шесторо истакнутих појединаца понело је годишња општинска признања.

Добитница плакете „Про урбе” са новчаном наградом је Иванка Кењереш из Малих Пијаца, васпитачица у пензији, која више од 50 година учествује у друштвеном раду. Од када је у ово место дошла из Новог Сада, била је иницијатор изградње нове основне школе и враћања осмогодишње наставе, изградње телефонске мреже и других активности од значаја за развој села, учествује у културном животу места и Кањиже, а од 2010. године води Удружење „Војвођански ликовни круг”.

Добитници повеља зхвалности су Ана Вереш, Ержебет Бата, Илона Буш и Иштван Абел из Кањиже, Геза Ковач из Малих Пијаца и Јожеф Телек из Мартоноша. Лауреатима су општинска признања уручили председник општине Роберт Фејстамер и председник Скупштине општине Кањижа Милош Кравић. Ученици Вивиен Рекецки за успехе у школовању на матерњем мађарском језику припала је награда од 100.000 форинти братског града Фелшежолц из Мађарске.

Током програма поводом Дана општине, који су трајали три дана, положени су венци на спомен- обележје на Рибарском тргу, најстаријем делу Кањиже. Свечано је на употребу предат обновљени објекат Савеза за спортску рекреацију „Партизан”, за који су средства обезбеђена у оквиру пројекта „Заједници заједно” Компаније НИС. Свечано је отворена и обновљена зграда и изложбена сала Удружења преузетника с поставком „Кањишки мајстори, занати и занатлије у 19. и 20.веку”.

Представљен је други том Монографије Кањиже, а од културних догађања приређен је концерт музике Мађара Карпатског басена, изложба фотографија Јенеа Апција „Слике мога града”, јубиларни концерт поводом 45 година постојања одржао је Кањишки омладински хармоникашки оркестар Друштва пријатеља музике, а на завршетку је у недељу приређен концерт народне изворне музике групе „Искон” из Суботице.

Више информација:


Дан општине Кањижа: „Про урбе” Иванки Кењереш




Фото: Карољ Пушкаш