Информације штаба за ванредне ситуације

16.05.2014.
  

Штаб за ванредне ситуације општине Кањижа је због ванредне ситуације која је проглашена на територији целе Србије одржао састанак, на којем је утврђено да је од среде на територији општине Кањижа било 110 мм падавина. Ова количина кише је погодила општину и у 2010. години, али је онда нанела много веће штете. Ове године штете нису велике, пре свега захваљујући томе што су се надлежне институције целе године старале о одржавању канала за одвод воде, а сви непосредни припремни радови  обављени су на време.

На територији општине Кањижа обилне кише и јак ветар и даље нису проузроковали веће штете, а радници Електровојводине, Јавног предузеће за уређење насеља и Ватрогасна спасилачка јединица реаговала благовремено и стручно у свим случајевима интервенција.

Након што су чланови штаба на седници утврдили да на територији општине нема потребе за већим ангажовањем спасилачких снага, упутили су помоћ братском граду Свилајнцу и централном штабу у виду слапилачког чамца, пумпе за избацивање воде, службеног џипа и четири особе оспособљене за спашавање.

Од среде се повећава водостај на реци Тиси, па су од јуче главне бране спуштене код Мартоноша и Адорјана и укључене су пумпе.

До уторка најављено је од 10 до 30 мм кише дневно, али се у наредних недељу дана не очекује повећање водостаја веће од једног метра. Киша је до сада узроковала штете само на нижим пределима, где вода стоји на пољопривредним површинама. Канали за одвод воде раде без проблема, а чишћење истих је било потребно само на неколико места. Штаб је упутио молбу и према грађанима да уколико примете да се на њиховим поседима сакупи више воде, портебно је да канале очисте сами.

ЈП за уређење насеља обезбеђује телефонско дежурство: на броју 873-190, док грађани могу позвати и ватрогасну службу на број 4 877-107.

Штаб за ванредне ситуације општине Кањижа такође обезбеђује 24 часовно дежурство на броју телефона 874-447, полиција ради у пуном саставу, а Дом здравља доставља извештај централном штабу сваких шест сати.