Обавештење о забрани спаљивања на отвореном простору

10.10.2018.
 

Поводом све учесталијих пожара на отвореном простору који настају због паљења биљних остатака, трске, суве траве и растиња у атарима упозоравамо грађане да се, овакви пожари веома брзо шире тако да су угрожени индустријски и стамбени објекти у овим подручјима. Такође, огромне су последице за биљни и животињски свет у просторима захваћеним ватром, а често је смањена видљивост изазвана димом узрок саобраћајних незгода.

Чланом 50. Закона о заштити од пожара („Сл. гласник РС“, бр. 111/09 и 20/15) забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака, а за непоштовање ове забране прeдвиђене су високе новчане казне: од 300.000,00 динара до 1.000.000,00 динара за правна лица и 10.000,00 динара до 50.000,00 динара за појединце – физичка лица.

Поред тога, лице које је непоштовањем наведене забране спаљивања на отвореном простору изазвало пожар дужно је да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције, а у случају угрожавања живота и здравља људи или имовине већег обима против одговорних ће бити поднета и одговарајућа кривична пријава.

Апелујемо на грађане да поштују забрану спаљивања биљних остатака и смећа на отвореном простору, како не би угрозили себе и остале грађане и њихову имовину. Припадници Министарства унутрашњих послова врше појачану контролу у циљу откривања оваквих прекршаја и против свих починилаца биће предузете све законске мере.

Штаб за ванредне ситуације општине Кањижа