Добри ефекти издавања у закуп апотека „Неофарму“

24.09.2018.
 

Локална самоуправа општине Кањижа је пре годину дана издала у закуп све апотеке Дома здравља Кањижа Здравственој установи Апотеци „Неофарм“ из Чоке, што се показало као добро решење у превазилажењу нагомиланих проблема и дуговања апотекарске делатности у оквиру Дома здравља. У обиласку свих апотека, са представницима „Неофарма“ и Дома здравља Кањижа били су заменик председника општине Небојша Ракић и председник Скупштине општине Кањижа Милош Кравић, који су изразили задовољство добром снабдевеношћу и функционисању апотека у свим насељима.

По речима Небојше Ракић, заменика председника општине Кањижа дуговање Дома здравља које је износило 82 милиона, захваљујући садашњем менаџменту Дома здравља је увелико преполовљен. Дуговања у апотекама су била велика и са коалиционим партнерима, донета је заједничка одлука: издавање самих апотека. Услови су били ригорозни, на тендеру је победила фирма „Неофарм“ која се једина јавила са испуњењем поменутих, тј. преузимање 10 радника и аванс од пет година. Наравно ту су још од разлога врло битни били за преузимање самог лагера лекова у оквиру Дома здравља, који се тада више није бавио том делатношћу, то је било милион и 600 хиљада динара лагера лекова, следећи услов да се узму све апотеке у свим месним заједницама и да грађани могу да добијају лекове на рецепт.

Од преузимања свих шест апотека од Дома здравља Кањижа, на основу потписаног уговора са локалном самоуправом, у „Неофарму“ су уложили велики труд да се побољша снабдевеност лековима, побољша квалитет рада за запослене и за кориснике услуга.

Небојша Вучковић, власник фирме „Неофарм“ из Чоке: „Доста смо инвестирали да би се побољшали лагер и асортиман лекова, да би ти лекови били доступни и грађанима, свим грађанима општине Кањижа и на селима и у граду, без обзира где они живе и да могу те лекове да подигну на терет Републичког фонда одигурања. Уједно, наши фармацеути који су доста дуго ту са традицијом који раде, они у сваком моменту могу дати здравствени савет, као и дати најбољи квалитет услуга, тако да сада грађани општине Кањижа немају проблем са издавањем лекова на рецепт.

Када је апотека „Неофарма“ у октобру прошле године почела са радом, у почетку је вршена само ручна продаја, али када је од јануара ове године кренуло и издавање лекова на рецепте, из месеца у месец било је све више пацијената, тако да су сада задовољни и апотекари и пацијенти.

Едит Кермеци, фармацеут апотеке „Неофарм“ у Кањижи: „Како видите ми имамо јако леп асортиман лекова захваљујући „Неофарму“. Нама је било јако тешко у последњим месецима прошле године, летос кад смо били пре приватизације и ми се захваљујемо локалној самоуправи да нам је створила такве услове у конкурсној документацији, да су нас преузели, преузео је „Неофарм“ чији власник је и сам фармацеут који је упознат са проблематиком наше струке, да познаје све ове законитости фармације, да можемо да радимо законски како треба и имамо све лекове које пацијенти траже.“

Више информација:


Добри ефекти изадавања у закуп апотека „Неофарму“