Еколошки камп у Кањижи: У истом чамцу за чисту Тису

15.08.2018.
 

Еколошки камп за децу организован је у оквиру заједничког пројекта општина Кањижа и и Алђе (Мађарска), под називом „Екотуризам и заштита животне средине - Весламо у истом чамцу!” - ТИСАТУР, у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија.

Камп је одржан у Поречанском центру Одреда извиђача Кањижа и Мајмунском острву на Тиси између Кањиже и Мартоноша.

ИПА пројекат прекограничне срарадње ТИСАТУР располаже укупним буyетом од 125.000 евра, од чега се из средстава Европске уније суфинансира нешто више од 106.000 евра. Координаторка пројекта Кристина Молнар Макаи истиче да је водећи партнер Општина Кањижа и да се са мађарском општином Алђе, заједнички реализује од 1. маја ове године и траје до краја јуна идуће године.

- У оквиру овог пројекта првенствено желимо да промовишемо природне и туристичке потенцијале реке Тисе између Алђеа и Кањиже – каже Кристина Молнар Макаи. - Екотуризам је други важан моменат овог пројекта, па смо у оквиру ове тематике за децу између 10 и 16 година од 8. до 14. августа организовали еколошки камп. Укључено је 50 деце, за које је поред боравка у Поречанском центру у Кањижи, део камповања приређен на Мајмунском острву на Тиси узводно од Кањиже према Мартоношу.

Основни циљ кампа је едукација младих у духу очувања природе и туристичкој промоцији, а по доласку на Мајмунско острво деца су упозната са овим локалитетом и прионули на уређењу простора за подизање шатора и боравак.

Руководилац кампа ТИСАТУР Тибор Олах и сарадник на реализацији Чаба Шарњаи објашњавају да је Мајмунско острво прави драгуљ на Тиси, те да је ово прилика да се деца упознају са нетакнутом природом и ту бораве. До Мајмунског острва учесници кампа су стигли кануима и бродићем „Тисин танго”, којим Чаба Шарњаи са туристима у овом делу тока крстари реком.

Учесници кампа до сада нису имали прилике да бораве на Мајмунском острву. Иван Вранић из Кањиже потврђује да му је ово први боравак, али да му се ово место већ на први поглед јако допало.

У оквиру ИПА пројекта ТИСАТУР штампан је проспект са препорукама за речне туре на реци Тиси од Алђеа до Кањиже, али и за чување природе. Онима који се одлуче да крену у оваку еколошко-туристичку авантуру дата је препорука шта им је све неопходно од опреме, а на мапи ове деонице Тисе назначено је шта све важно треба знати су и сви значајни пунктови, који им могу бити од користи. Између осталог треба имати у виду да је на овој деоници Тисе и државна граница између Мађарске и Србије, да је у граничном појасу забрањено искрцавање, односно да је забрањено и кажњиво саобраћање ноћу. Мапа са пропорукама је штампана на српском, мађарском и енглеском језику, а садржи и пригодан текст о природном феномену цветања реке Тисе.

Више информација:


Еколошки камп у Кањижи: У истом чамцу за чисту Тису

Еколошки камп у оквиру ИПА пројекта „TISATUR“
Фото: Карољ Пушкаш