Сузбијање амброзије

21.08.2018.
 

Одељење за грађевинске и инспекцијске послове Општинске Управе општине Кањижа упућује позив грађанима општине у складу са чланом 3. Одлуке о мерама, начину и условима сузбијања и уништавања коровске биљке амброзије – ambrosia artemisiifolia l. (спп.) на територији општине Кањижа („Сл. Лист општине Кањижа“ бр. 3/2009 и 7/2010):

Обавезне мере сузбијања ширења амброзије су:

1. редовна примена агротехничких мера на пољопривредном земљишту и третирање корова дозвољеним хемијским препаратима или на механички начин

2. одржавање јавних зелених површина редовним кошењем траве

3. кошење или третман хемијским средствима површина дуж путног појаса, железничких пруга као и на обалама језера, водотокова и канала

4. окопавање, кошење или третман хемијским средствима површина уз пољске путеве на пољопривредном земљишту.

У складу са одредбама ове одлуке молимо грађана наше општине да уколико на имању имају парложну траву у најкраћем року побрине за уништавање исте.

Напомињемо да општинска инспекција и пољочувaрска служба спроводи појачану акцију контроле на пољопривредним и јавним површинама ради евидентирања парцела обраслих амброзијом. Власници заражених парцела – који на време нису извршили уништавање ове агресивне врсте корова, казниће се на лицу места.

Одељење за грађевинске и инспекцијске послове