На 37. фестивалу трчања и пливања у Кањижи 750 маратонаца

13.08.2018.
  

Сва очекивања домаћина и организатора испунио је 37. Фестивал трчања и пливања, који је у Кањижи организовао Атлетски клуб Партизан, а уз подршку општине Кањиже и спонзора.

Наступио је рекордан број учесника у односу на досадашња надметања, јер се на старту нашло преко 750 учесника. Број тркача, дакле, био је изнад оног који је планиран, а оно што је карактеристично, у главним тркама и у пливању и у трчању старовао је велики број маратонаца свих узраста.

Тамаш Фаркаш из Бечеја, који наступа за бачкотополски Маратон, потврдио је да је неприкосновен на Тиси. У главној трци на 7,5 километара која је први пут приређена на стази од Мартоноша до Кањиже, Фаркаш се одмах издвојио и диктирао је темпо до циља, стигавши за један сат, 15 минута и 34 секунде.

- Конкуренција је била доста јака, јер нас је старовало око 50 у овој трци. Био сам спреман, пошто сам се управо вратио са Европског првенства, где сам наступао на пет и десет километара, а на пет километара сам био 20. Задовољан сам наступима ове сезоне. Од Мартоноша сам одмах наметнуо темпо и направио предност коју сам чувао до краја трке. Чека ме наступ на Београдском маратону на Ади, после ћу паузирати двадесетак дана, па могу да кажем да сам задовољан јер ми је ова сезона била успешна – рекао је Фаркаш.

Тамаша Фаркаша је у стопу пратила суграђанка Јелена Јечански, која брани боје новосадске Војводине. Јечански је стазу од Мартоноша до Кањиже препливала за један сат, 21 минут и 40 секунди.

- Задовољна сам како сам испливала трку, дала сам све од себе и настојала да постигнем што боље време. Организација трке је била изузетно добра и задовољна сам како је све протекло. Током сезоне било је доста победа, јер у свакој трци пружам максимум – објаснила је Јелена Јечански.

У трци пливача на 3.000 метара најбољи су били Адам Леринц и Петра Чајкаш. У полумаратону, који се трчао са стартом и циљем на Штранду, уз шест кругова улицама Кањиже, тријумфовао је Марко Ранковић из Лазаревца, испред Петера Шимона из Мађарске и Кристијана Стошића из Врања.

- Трка је била одлична, конкуренција јака, стаза добро обележена. Организатор је учинио све да трка протекне у најбољем реду, а пошто сам испред себе имао бициклисте, појачали смо темпо, па је то помогло да, и поред изузетно топлог времена, први стигнем до циља. Навикли смо на тешке услове и то није представљало препреку да постигнем солидно време. Од почетка су се издвојила двојица ривала, успео сам прво да претекнем Кристијана Тошића, затим и тркача из Мађарске, па сам после диктирао свој темпо, сломио противнике и стигао први. Тек је почетак сезоне, спремам се за маратон у Софији 14. октобра, тако да је наступ у Кањижи део припрема.  Први пут сам овде, манифестација је веома лепа, било је пуно тркача и посетилаца, амбијент крај Тисе је нешто посебно, па сам уживао у трчању и лепом проводу – задовољан је нио победник полумаратона Марко Ранковић.

У женској конкуренцији, у првом полумаратону, најбоља је била Ана Богнар из Кањиже.

- Задовољна сам постигнутим успехом. Трчала сам лични рекорд, јако се уморила, али није ми жао. Конкуренција је била права, веома јака, али успела сам да до циља стигнем пре Тијане Кадрић из Сомбора и Биљане Бурсаћ из Апатина. До краја сезоне пробаћу да постигнем још боље време у полумаратону, а покушаћу у новембру да трчим и маратон – планира Ана Богнар.

У трци на 10.000 метара победе су однели Бела Г. Нађ из Сенте и Ханга Фекете из Сегедина.  

 

Више информација:


На 37. фестивалу трчања и пливања у Кањижи 750 маратонаца

У Кањижи у суботу надметање маратонаца у новом издању