Кањижа на пословном форуму у Будимпешти

18.06.2018.
 

Челници шест локалних самоуправа Севернобанатског управног округа привредне и инвестиционе потенцијале представили су на српско-мађарском пословном форуму, који је приређен у амбасади Републике Србије у Будимпешти.

Ово је је један у низу пословних форума, који је Амбасада Србије у Будимпешти приредила у сарадњи са Севернобанатским упрваним округом и Трговинско-индустријском комором из Будимпеште.

На могућност интензивирања привредне сарадње и привлачење инвеститора из Мађарске указали су амбасадро Србије у Будимпешти Раде Дробац, саветник за привреду у амбасади Србије Ото Кишмартон, као и челници Трговинско-индустријске коморе Будимпеште Габор Чолто и Миклош Борнемиса.

Истакнуто је да Севернобанатски округ са нешто више од 150.000 житеља у граду Кикинди и општинама Кањижа, Сента, Ада, Чока и Нови Кнежевац, развијеном пољопривредом, машинском, хемијском и хемијском индустријом, развијеном друштвеном надградњом, богатим култуним и градитељским наслеђем, ова погранична регија која се наслања на земље ЕУ Румунију и Мађарску, представља изузетан потенцијал за налажење улагача у економски развој и друге видове сарадње.

Председник кањишке општине Роберт Фејстамер наглашава да имају добру сарадњу са Мађарском, вероватно и због чињенице да у овој средини 87 посто становништва су Мађари, тако да су подстицаји за унапређење сарадње увек добро дошли, јер могу на матерњем језику да се договара.

– Мислим да и у сфери бизниса, боље се разумемо, а с друге стране можемо овде у пракси да погледамо каква је понуда и које су могућности, односно на који ниво је дошла Мађарска и где би ми могли да стигнемо са њиховом стручном сарадњом или финансијском подрушком – додао је Фејстамер, подсећајући на значајну сарадњу која се већ остварује средсвима која је обезбедила Влада Мађарске посредством Фондације “Просперитати”, па су управо пре недељу дана у Кањижи две фабрике “Генеза” и “Керамика Кањижа” оснажене укупним улагањима од 8,3 милиона евра.

Више информације:


Локалне самоуправе на пословном форуму у Будимпешти