У Велебиту одржана комеморација српским жртвама II светског рата

15.04.2018.
 

У селу Велебит у кањишкој општини је 13. априла први пут одржана комеморација за српске жртве II светског рата из 1941. године приликом уласка мађарских трупа. На спомен обележју које се налази на гробљу, а који је подигла родбина убијених стоје имена седам лица из Велебита, али је тада било девет жртава, од којих су двоје непознатог идентитета. На комеморацији је свештеник Српске православне цркве Јовица Мојсиловић одржао богослужење. Ово је била прва прилика да месна заједница организује комеморацију. Председница савета месне заједнице Милица Маљковић је том приликом изразила задовољство што се као појединци клањамо пред сећањем на претке. Колико их будемо спомињали и сећали их се, толико ће живети са нама – рекла је Милица Маљковић.

Председник скупштине општине Кањижа Милош Кравић, који је рођен у Велебиту је у свом говору рекао да су на комеморацији мађарским жртвама из 1944. године договорили да ће убудуће сваке године одржати комеморацију и жртвама у Велебиту. Додао је да је наша огромна одговорност који овде живимо, и представници једног и другог народа, сносимо одговорност и терет обавезе да све оно што је пред нама реализујемо на добробит људи са којима живимо.

Градоначелник Кањиже Роберт Фејстамер је казао да је залог мирног суживота српског и мађарског народа да опростимо злочине, а да се заједнички присећамо жртава са обе стране. "Уколико имамо заједничко промишљање, заједнички живот, онда је минимум да поштујемо историју и сећања једни других и да је на свој начин изразимо и прихватимо, а данашња комеморација је један од темеља тога" – рекао је Фејстамер.

На крају комеморације су представници Севернобанатског округа, локалне самоуправе, месне заједнице Велебит и родбине жртава положили цвеће. На крају је ломљена посвећени хлеб који је раздељен окупљенима, од којих су многи дошли из удаљених насеља у своје родно место да би присуствовали овој комеморацији.

Више информација:


У Велебиту први пут одржана комеморација српским жртвама II светског рата

Помен невиним жртвама у Велебиту после 77 година