Општинско стипендирање засновано на дефицитарним занимањима

30.04.2014.
  

Скупштина општине Кањижа на седници одржаној 28. марта 2014. године, донела је нову Oдлуку о стипендирању студената општине Кањижа. Услови за доделу стипендије су неизмењени, пријаву на конкурс може поднети студент који је држављанин Републике Србије, има пребивалиште на територији општине Кањижа најмање једну годину пре расписивања конкурса и редован је студент акредитованог факултета који има седиште на територији Републике Србије, као ни услов да подносиоц пријаве може бити лице које уписује први пут било коју годину основних студија. Извршено је усаглашавање са важећим прописима везано за називе студија и дефинисано да лице са статусом апсолвента, лице у радном односу и лице које навршило 26. година живота не могу конкурисати за стипендију.

Најважније новине су дефинисане одредбама члана 10. Одлуке, односно да се стипендије додељују на основу листе дефицитарности коју утврђује Комисија за студентске стипендије за сваку школску годину, која се  утврђује на основу исказаних потреба привреде и установа у општини, података НСЗ, података о актуелним корисницима стипендије и података о корисницима општинске стипендије у претходном периоду, као и обавеза објављивања листе.

На овај начин се потенцијални подносиоци пријаве на конкурс још пре уписа на студије информишу о дефицитарним занимањима у општини, као и актуелним потребама привреде и установа у општини.

По сумирању исказаних потреба у привреди и јавној сфери, Комисија је утврдила Листу дефицитарних занимања у 2014/2015. години, и то: доктор медицине, професор физике, професор гитаре, професор клавира, професор енглеског језика, професор српског језика (као нематерњег језика), педагог, дефектолог, преводилац за мађарски језик. Број стипендија који се додељује у предметној години је 10, пошто се за свако дефицитарно занимање додељује једна стипендија осим за занимање дефектолог где се планира додела две стипендије.

Новину представља обавеза радног ангажовања корисника стипендије у трајању од 10 радних дана током летњег распуста, као и обавеза да стипендиста остане у радном односу на територији општине Кањижа онолико времена колико је примао стипендију.  

Садашњи стипендисти, њих седамдесетпет, наставља да добија стипендију све док испуњавају услове из уговора, односно да редовно уписују наредну годину студија. 

Од 75 стипендиста општине Кањижа 11 студената учи на филолошком, 10 на природно-математичким смеровима, петоро похађа студије на Медицинском факултету, за професора разредне наставе, васпитача и професора физичког васпитања учи њих 16, док 13 студената -стипендиста имамо на грађевинском и техничком смеру, на пољопривредном и правном факултету студира укупно 8 стипендиста, док на студијама економског смера учи 12 студената.


https://www.youtube.com/watch?v=bBjgFKst1Rs


Листа дефицитарних занимања

Одлука о стипендирању студената