Пијаћа вода није загађена

04.04.2018.
 

Земљиште загађено сировом нафтом која се 12. марта у атару насеља Долине у кањишкој општини, излила на њиву Петера Бичкеија још није санирано. То је у обиласку терена код бушотине НИС-а на којој је дошло до изливања нафте и салаша Петера Бичкеија констатовао председник кањишке општине Роберт Фејстамер.

Фејстамер је о насталом загађењу животне средине и проблемима с водом за пиће разговарао са Петером Бичкеијем и његовим комшијама Дејаном Пејаком и Жолтом Бичкеијем. Нафтна бушотина на којој је дошло до проблема не ради, а санирање загађеног земљишта није обављено онако како се тврдило у информацијама из НИС-а и локалне самоуправе општине Кањижа.

„Када смо обавештени шта се десило ми смо одмах контактирали НИС и покрајинске институције надлежне за заштиту животне средине, а као што се види тај посао на санацији земљишта или није адекватно урађен или није завршен. То ћу сазнати за неколико дана на састанку са регионалним директором компаније, а поред санације овог земљишта тема ће бити и путна мрежа која је у општини у јако лошем стању тамо где НИС обавља послове на бушотинама. Надам се да ћемо моћи да дођемо до заједничког решења, пошто смо до сада могли нормално да сарађујемо, па се надам да то у будуће можемо дугорочно“, изјавио је Фејстамер.

Испоставило се да загађење воде у бунарима нема никакве везе са изливеном нафтом, него је бактериолошко

Више информација:


Паори огорчени: Њиве загађене нафтом још нису саниране




Фото: Карољ Пушкаш грађевински инжињер