Зашто млади одлазе у иностранство?

14.03.2018.
  

Незапосленост, економска несигурност и недостатак јасне перспективе за будућност разлози су због се све више младих из Кањиже сели у Мађарску или неку другу земљу Европске уније. С миграцијом младих не суочава се само Србија већ и друге европске државе чије је становништво све старије па заједно трагају за решењем овог проблема.

"Узрок је негативан природни прираштај као и чињеница да одлазе управо особе које су у животном добу када би требали да формирају породицу. Велики део тих људи одлази у иностранству, тамо оснива породицу и остаје да живи и ради", каже Ерик Палушек, социолог.

Да би открила узроке због којих одлазе, пре свега млади, општина Кањижа је спровела студију под називом "Локална статус кво анализа", која је показала да је број становника града на Тиси, за протеклих 14 година са 27.500 смањен на 24.000.

"Резултат те студије је показао да су највећи покретачи за миграцију: економска несигурност и незапосленост. Такође, врло често, млади из Кањиже одлазе због образовања. Пошто је мађарско становништво већинско у Кањижи, млади се често одлучују да на школовање оду у Мађарску, а након студија често не осећају потребу да се врате у родни град", рекла је Драгана Лукић Бошњак, менаџерка на пројекту "YOUMIG".

Ова студија је спроведена у оквиру пројекта "YOUMIG" који се финансира из средстава Дунавског транснационалног програма. Он је повезао осам земаља које се, на различите начине, суочавају са истим - проблемом миграција.

Више информација:


Зашто млади одлазе у иностранство?

Разговор на тему миграција „Да ли може овако?”