Из општинске касе више за пољопривреду

13.12.2017.
 

За подстицај пољопривредним газдинствима из буџетског фонда за пољопривреду и рурални развој општине Кањижа из године у годину се издваја више средстава, па је у овој за ту сврху издвојено шест милиона динара, за петину више него лане.

Уговоре са пољопривредним произвођачима којима су одобрена бесповратна средства на конкурсима фонда, у вредности 4,8 милиона динара, потписао је председник општине Роберт Фејстамер.

„Могућности нашег фонда не могу се упоређивати са покрајинским, државним или међународним фондовима, али настојимо да га планирмао тако да буду нека врста додатка подстицајима за даљи развој пољопривреде“, каже Фејстамер.

„Немамо толико средстава да дајемо кредите пољопривредним газдинствима, али један део подстицаја је субвенционисање трошкова камата на кредите које они узимају из других извора. На тај начин омогућавамо да пољопривредници који подижу кредите, практично га користе без трошка камате.“

За неки од девет видова подршке поднет је 141 захтев, што је нешто мање од у односу на претходну годину. Члан Општинског већа Кањиже за ресор привреде и пољопривреде Ервин Хужвар прецизира да је највеће интересовање било управо за субвенцију за камате на узете кредите за шта је намењено 1,5 милиона динара, а 43 газдинства су искористила 1,3 милиона динара.

Поред субвенционисање камата на кредите, подстицајна средства додељена су за трошкове вештачког осемењавања у сточарству, за органску производњу, инвестиције у опрему и друго. Приликом расписивања конкурса локална самоуправа општине Кањижа уважавала је идеје и предлоге удружења пољопривредника и газдинстава, међутим, за неке видове подршке интересовање није било према очекивањима, па ће се према потребама газдинстава креирати подстицаји за наредни период.
Више информација:


Потписани уговори за подршку пољопривредним газдинствима




Фото: Карољ Пушкаш грађевински инжињер