Два признања за Велебит

02.11.2017.
  

За кратко време у малено село Велебит у кањишкој општини, ове јесени стигла су два признања.

Био је то повод да насеље у коме махом живе потомци Личана добровољаца из Првог светског рата, обиђу општиски челници – председник општине Роберт Фејстамер и председник Скупштине општине Кањижа Милош Кравић.  Одељење кањишке Основне школе „Јован Јовановић Змај” у Велебиту добитник је општинске Повеље захвалности поводом 90 година постојања школе у селу, а  Месној заједници Велебит је у Сокобањи на недавном финалном такмичењу кулинарског каравана „Изађи ми на теглу” за справљање најбољег ајвара у Србији, припало признање за најбоље промовисање ове манифестације. Поврх свега екипа „Фрау Габријела” је после победе на квалификаицоном такмичењу у Велебиту, тријумфовала у Сокобањи зачинивши ове године најбољи ајвар у Србији!

- Радујемо се престижним признањима која су нама изузетно драга. У срцу Србије, где је ајвар специјалитет да победи екипа са севера Бачке из нашег малог Велебита, нисмо се надали, али смо на то поносни и велика је част да на тај начин промовишемо село. Не знам да ли је за нас то превелики залогај, али имамо амбиција и јако би волели да идуће сезоне поред квалификационог такмичења и финале каравана „Изађи ми на теглу” буде у Велебиту. За сада је то само наша идеја, видећемо шта ће рећи организатори каравана  – каже председница Савета МЗ Велебит Милица Маљковић.

Велебит је имао скоро 1.000 житеља, а данас се тај број свео на четвртину. Председник СО Кањижа Милош Кравић, родом из Велебита, наглашава да се до сада никада није десило да две институције из села добију заслужена признања.

Анђелија и седморо ђака.

Милош Кравић додаје да је носталгично везан за ову учионицу где је похађао ниже разреде основне школе. Он казује да је највише деце у Велебиту рођено 1923. године, када су пристигле 63 принове, а да је школа од оснивања одувек имала наставу до четвртог разреда, а после се путовало у Кањижу ради наставка школовања.

Више информација:


Подмладак чува село да се не угаси

Два вредна признања институцијама у Велебиту




Фото: Карољ Пушкаш грађевински инжињер