Филмски осврт на прошлу годину поводом Дана општине Кањижа

24.10.2017.
               

Дан општине Кањижа 2017.

Једна година. 365 дана. И толико могућности, ситуација када треба донети одлуку, раскрсница, проблема које треба решити. Изазови, успеси. Радне недеље пуне посла и празници током којих се јачало јединство заједнице су обележиле претходну годину.

 

Локални развој и просторно планирање: 19,6 милиона

 

Прошле године у децембру је простор кањишког вашаришта приведен намени. Инвестиција је износила 7 милиона динара, а остварена је уз подршку УНДП-а, и покрајинске и републичке владе да се не би видели трагови штете која је настала током мигрантске кризе. Обновљене су водоводна, канализациона и електрична мрежа, уређени су унутрашњи путеви, изграђен је паркинг, посађена су дрва и изграђена је нова ограда. Вашариште у новом руху од тада грађанима општине служи као место за манифестације и спортске активности.

Потпуно је завршено дугогодишње реновирање православне цркве Светог Архангела Михаила. Након унутрашњих радова је уследила замена кровне конструкције, а спољна фасада и торањ су обновљени. Укупна вредност радова је била више од пет милиона динара, а општина је обезбедила један милион.

 

Коммунална делатност – 91,5 милиона

 

Ове године је из буџета издвојено 30 милиона за јавну расвету, за уређење јавних површина и зеленила 15,5 милиона, а за унапређење водоводне мреже још 20 милиона динара.

Настављено је унапређење возног парка Комуналног јавног предузећа Комуналац. Од средстава из покрајине су набављене нове погонске машине. У фебруару су стигле ротациона косилица и ротациона мотика, а захваљујући њима је локални извођач могао да се бави уништавањем амброзије.

Првенствени циљ унапређења је да се услуге Комуналца прошире и доведу на висок ниво како би наша општина била лепша, уређенија и чистија.

Подршка из покрајине у виду 12 милиона динара је допринела обнављању водоводне мреже у насељима. У Кањижи је извршена промена главног вода, а у Адорјану су промењене азбестне цеви на уличној мрежи, односно, домаћинства су прикључена на систем.

Пројекат прекограничног програма сарадње највеће вредности у последњих 15 година се такође тиче комуналне делатности. Његовим спровођењем Кањижа ће са износом од 1,9 милиона евра у блиској будућности обновити и проширити пречистач за прераду отпадних вода.

 

Локални економски развој: 52,3 милиона

 

Наша општина из године у годину учествује у државном програму јавних радова и обезбеђивања стручне праксе, а ове године је за те активности издвојено 4,6 милиона.

Индустријски парк у Хоргошу је дугогодишњи пројекат самоуправе. Током прошле године смо два пута добили средства из покрајине да га завршимо. Од Управе за капитална улагања Војводине смо добили више од 35 милиона динара неповратних средстава, а та сума обезбеђује завршетак радова на Индустријском парку у Хоргошу. Захваљујући њој, површину од 10-14 хектара од укупно 24 ћемо моћи да препустимо предузетницима на коришћење.

 

Развој туризма: 26,7 милиона

 

Захваљујући пројекту из програма прекограничне сарадње ИПА Румунија- Србија општина је обезбедила туриситичке уређаје за информисање, канцларијски намештај и шатор за сто особа, али од марта имамо званични сертификат да је најбољи кафић у покрајини у право у Кањижи. По мишљењу Покрајинске привредне коморе, најбољи кафић у Војводини је Art Café.

Прошле године обновљен комплекс базена је ове године радио пуним капацитетом. Током летњих месеци је увео кућни ред, имао је службе инструктора пливања и прве помоћи, а квалитет воде је редовно провераван. Уређена је и пешчана плажа, сунцобрани су поправљени, цветне леје одржаване. На тај начин је кањишки штранд обезбедио освежење и опуштање свима који су га посећивали у летњем периоду.

 

Развој пољопривреде: 47 милиона

 

Прошле године су регистрована газдинства, правна лица и пољопривредне цивилне организације добиле подршку у износу од 4,2 милиона неповратне помоћи на основу програма руралног развоја. Ове године настављамо са бесплатном анализом узорака тла за општинске произвођаче, а износ подршке смо повећали на 6 милиона динара.

 

Заштита животне средине: 26,7 милиона. Енергетска ефикасност: 26,9 милиона

 

За потпуну обнову здравствене амбуланте у Малим Пијацама смо добили од Покрајинске владе 17,6 милиона динара неповратне донације, и радови ће ускоро започети, док ће у хоргошком вртићу Сунцокрет бити промењени прозори и врата. Ово реновирање коштаће 3,9 милиона динара а износ је обезбедио Покрајински секретаријат за образовање.

 

Организовање превоза и саобраћајна инфраструктура: 77,1 милиона

 

Одржавање саобраћајне инфраструктуре је изискивало значајна средства: ове године је коштало 40,7 милиона динара, а осим тога је за асфалтирање и изградњу тротоара издвојено још 24,2 милиона.

Током протекле године је остварена и изградње 3. фазе хоргошке бициклистичке стазе. Истина је да је у питању био најкраћи део – свега 400 метара – али због тога што је места било мало, извођење радова је захтевало опрез и комплексна решења. Хоргошани сад већ могу безбедно да возе бицикле крај Кањишког пута на стази дужине 1,5 км. Укупна вредост 3. фазе је 3,1 милиона динара, од чега је Покрајински секретаријат за привреду покрио 1,9 милиона.

 

Рад образовних институција: 138 милиона

 

У надлежност локалне самоуправе спада комплетан рад предшколске установе. За вртиће је било издвојено 77,6 милиона, за основне школе 42 милиона, а за средњу школу 12,6 милиона динара.

Година није прошле без неочекиваног догађаја који је био велики изазов за самоуправу: три дана пред крај школске године је услед пуцања цеви зграда основне школе Јанош Арањ потонула и постала опасна по живот. Ђаци су школску годину започели у Орому, а њихов превоз обезбеђује самоуправа. Стручњаци, инжињери, руководиоци институција, општински и покрајински челници су заједнички прионули на посао, и захваљујући томе су планови за реновирање направљени на време. За обнову је покрајина издвојила 24,5, а општинска самоуправа 7 милиона динара да би се ђаци из Орома што пре вратили у обновљену и безбедну школску зграду.

 

Социјална и дечија заштита: 75,4 милиона

 

На пољу социјалне заштите, општина највећи износ издваја за подршку деце и породица са децом: ове године је у те сврхе потрошено 45,2 милиона динара. Социјалну помоћ смо обезбедили у износу од 7 милиона, док је за услугу помоћи у кућу старим лицима потрошено 3,5 милиона. За активности Црвеног крста је одвојено 3,5 милиона динара.

Остварена је значајна инвестиција у сфери социјалне заштите захваљујући јапанској влади. Кањишки Црвени крст је од ње добио 8 милиона динара посредством Развојног Фонда УН за изградњу складишног простора. Складиште од 140 квадратних метара омогућује одвојено чување намирница, одеће,  хемикалија и предмета уза домаћинство. Црвени крст у Кањижи је путем ове донације добио заслужену награду, пошто је у том периоду урадио више од својих реалних могућности обављајући свакодневне послове и сусрећући се са изазовима које је донела река миграната.

На основу одлуке Савеза удружења великих породица Војводине, наша општина је прошлог децембра поново добила признање под називом „Самоуправа наклоњена породици”. Општина помаже регресирањем путних трошкова за 417 средњошколаца, обезбеђује бесплатну ужину за 420 деце у школи и вртићу, даје једнократну помоћ код рођења првог, другог и трећег детета за 200 породица, а трошкове вртића за треће и четврто дете покрива у 68 случајева. Близанци и тројке добијају колица за бебе, први дечак и прва девојчица рођени у новој години добијају по 50 хиљада динара, обезбеђујемо 50% трошкова за одношење смећа власницима карте великих породица, помажемо рад дневних боравака у којима се баве са 35 деце из материјално угрожених породица и 33 особе са посебним потребама.

 

Рад здравствених институција: 37,2 милиона

 

Уређај за уклањање арсена је добио своје место у холу Дома здравља у Кањижи. Уређај је био поклон једне фирме из Мађарске и скоро у потпуности уклања арсен из пијаће воде без тога да направи разлику у мирису, укусу или боји. Уређај вредности две хиљаде евра грађани могу слободно да користе.

Прошле године смо уложили значајне напоре да решимо дуговања Дома здравља. Дуг смо делом исплатили из буџетских средстава, а други део је исплаћен издавањем државних апотека у шест насеља у закуп. Наш циљ ја да сачувамо радна места тамо запослених и да обезбедимо неометано снабдевање лековима у већини насеља општине.

 

Развој културе: 77,4 милиона

 

Подршка култури није изостала ни ове године. За рад културних институција је издвојено 33,4 милиона, а за подршку цивилним организација у култури  је утрошено 2,2 милиона.

Дом културе у Хоргошу ће бити опремљен из овогодишњих развојних пројеката, тако да ништа неће стајати на путу његовог будућег функционисања.

Успешан је био и пројекат на адаптацији и реконструкцији Дома културе у Малим Пијацама - добили смо 1 милион 740 хиљада динара од покрајинске Управе за капитална улагања за те радове.

 

Спорт и омладина: 24 милиона

 

Највеће ставке у развоју спорта и омладинских садржаја су подршка локалним спортским клубовима и омладинској политици. Клубови су ове године добили 14,3 милиона, а за омладинске програме је одвојен 3,1 милион.

Кајакашки клуб Братство је добио подршку за изградњу седишта клуба. Тамо ће се одржавати стручна усавршавања, кампови за обуку и други садржаји везани за кајакашки спорт. На тај начин се неће само унапредити учинак локалног кајакашког клуба, већ ће тако постати и регионални центар.

Канцеларија за младе општине Кањижа је добила средства за развој веб странице и опремање клупских просторија путем пројекта одобреног од стране Министарства омладине и спорта. Од добијених пола милиона динара ће се организовати и стваралачки камп.

Подршку програма Европа за грађане и грађанке од 20 хиљада евра је добио још један омладински пројекат у оквиру развоја веза братских градова. У сарадњи са Кишкунхалашом, Фелшежолцом и Краловским Хлмецом смо организовали омладински камп на Тиси и повезали га са популарном манифестацијом Камп без граница који има подршку Покрајинског секретаријата за образовање.

 

Наша општина је надалеко позната и призната због свог богатог, разноврсног и квалитетног културног живота, понуде манифестација. Током једне године је остварено више од 300 различитих програма у организацији институција и цивилних организација, а међу њима је свако могао да нађе неку која му одговара. У многим насељима општине су се наши суграђани добро проводили на културним и спортским манифестацијама које повезују заједницу.