Свечани говор Фејстамер Роберта, председника општине

21.08.2017.
 

Прочитано је 20. августа у оквиру манифестације „Дан Светог Стефана и Празник новог хлеба“.

 

Поштовани Грађани Кањиже, Поштовани Пријатељи,

 

Са искреном радошћу Вас поздрављам на једној од најлепших манифестација на отвореном у нашој општини! На празнику која симболично садржи најзначајније особине наше заједнице, а то су заједништво и вредноћа. Кањижани никада нису чекали, нити су икада тражили да им се нешто поклони, него су увек вредно радили за остварење својих циљева. Дан Светог Стефана и Празник новог хлеба је празник заједништва, рада и усмерености.

Празник у славу хлеба осликава нашу захвалност онима који вредно раде да нам на столовима сваке године замирише нови хлеб, највредније благо човековог рада. Он нас спаја у сваком времену и даје нам снагу за даљи развој и напредак.

 

                Без обзира на тешкоће које нас погађају, ми нећемо да станемо, а нећемо ни да се повлачимо. Локална самоуправа се у протеклим годинама нашла у неповољним околностима. Недостатак финансијских средстава, одсељавање младих, смањена продуктивност економије нас погађају у истој мери као и друге земље у региону. Ми нећемо да чекамо да се ситуација поправи, него ћемо да донесемо важне одлуке који ће створити услове за напредак. Тако смо преузели отплату дуга Дома здравља, очували изграђен и веома снажан систем на пољу образовања, културе и социјалне заштите, а захваљујући успешним пројектима располажемо са средствима из покрајинских, државних и међународних извора које ћемо уложити у комуналну инфраструктуру и заштиту животне средине. Ове године је Општина Кањижа забележила највећи успех икада на конкурсу ИПА Програма прекограничне сарадње. За модернизацију и проширење постојећег система за пречишћавање отпадних вода је добијено неповратних милион и деветсто-хиљада евра.

 

Стефан I се у унутрашњој политици земље, заштићене његовом Светом круном, водио идејом заједништва и блиске сарадње, а у својој спољној политици ставио нагласак на стабилност односа са народима у окружењу и на јачање европских вредности.

То је и наш задатак!

Задовољство ми је да Вам баш данас могу званично објавити да је Општина Кањижа добитник Европске Заставе Части, као прва општина у Србији.

Застава Части је награда са којом се признаје богат културни и спортски живот наше заједнице и наклоњеност европским вредностима, као и богатство активности у односима са братимљеним градовима.

 

                Порука данашњег празника за нашу заједницу је да једино вредним радом и трудом можемо да градимо будућност наше деце. На том путу желим свима нама пуно успеха и да нас заједништво и вредноћа спајају и будуће!

 

Председник општине Кањижа:

Роберт Фејстамер