12. августа маратон у Кањижи

09.08.2017.
  

36. Међународни атлетски и пливачки маратон ће се одржати 12. августа 2017. године у Кањижи. На овој манифестацији, коју је Локална самоуправа Кањиже прогласила за манифестацију од значаја, учествују – поред активних и рекреативних спортиста свих генерација – и деца предшколског и школског узраста, као и деца са инвалидитетом. Сваке године очекујемо учешће неколико стотина такмичара из целе земље, али и из Мађарске. У организацији и реализацији учествује око сто волонтера што сликовито показује величину манифестације, али и квалитет спровођења, јер је добар и пажљив домаћински однос према учесницима саставни део традиције кањишког маратона.

Традиција је започета 1982. године када је неколико спортских радника пронашао новински чланак о једном још давнијем маратону у нашем граду. По сведочењу овог чланка давне 1882. године је било одржано једно слично такмичење, па су спортски ентузијасти тачно на стогодишњицу ове манифестације одржали први атлетски и пливачки маратон. Ова спортска манифестација чува своје корене, из године у годину покреће грађане варошице, као И љубитеље спорта да не допусте да се традиција прекида. Упоредо са тим организатори су спремни И да привате изазове нових времена и да што више изађу у сусрет очекивањима учесника такмичара. Те се маратон у Кањижи формира – ове године са највише новитета (нова дисциплина: полумаратон, екипно такмичење) и много богатим фондом награда и поклона.

Ове године ћемо у две спортске дисциплине (трчање и пливање), на 7 различитих даљина, у укупно 48 мушких и женских категорија и у екипном пласману објавити резултате и наградити најбоља три такмичара са пехаром маратона.

Комисија за организацију је ове године донела одлуку да ће у три главне дисциплине (пливање на 3 км, трчање на 10,5 и на 22 км) наградити поклонима апсолутних 10 такмичара (без обзира на старосну категорију, али посебно рачунајући и женску и мушку категорију, односно укупно 60 такмичара) за постигнути успех у оба такмичења маратонаца.

А традиционалне награде су и награде најмлађим и настаријим учесницима маратонских такмичења.

Циљ ове традиционалне спортске манифестације јесте промоција здравог начина живота, редовних спортских активности, популаризација пливања и трчања на дуге стазе, односно пружање могућности такмичења како професионалним спортистима, тако и онима који се рекреативно баве трчањем и пливањем.