Спремили двадесет пројеката

21.02.2017.
  

Општина Кањижа успешна је на конкурсима у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње, а такође и на конкурсима покрајинских и републичких институција. У холу објекта „Аква Марин” Специјалне болнице за рехабилитацију „Бања Кањижа” управо је постављен тач-скрин туристички инфо-пулт, који је набављен у оквиру успешног пројекта „Банатур” у ИПА програму прекограничне сарадње Румунија-Србија.

Председник кањишке општине Роберт Фејстамер каже да је пројекат са партнерима из Румуније вредан 15,5 милиона динара, завршен у децембру прошле године, а да је инфо-пункт намењен туристима који долазе у бању, да би имали довољно информација о општини, региону и овдашњој туристичкој понуди. Поред два оваква инфо пулта у Кањижи, један је постављен у Тотовом Селу, а по један ће добити Нови Кнежевац и Кикинда, што би према очекивањима Фејстамера требало да допринесе оснаживању регионалне сарадње на овом подручју. Из средстава тог пројекта је финансиран велики шатор за сто особа, који ће допринети бољим условима за одржавање разних манифестација.

Фејстамер је додао да је до предвиђеног рока до краја јануара општина припремила и конкурисала у оквиру ИПА програма суседске сарадње Мађарска - Србија са 14 пројеката. Укупна вредност ових пројеката из више области је преко шест милиона евра, при чему је кањишка општина спремна да у неким буде водећи партнер или партнер у реализацији, уз спремност локалне самоуправе да учествује у суфинансирању.

Локална самоуправа Кањиже је припремила и шест пројеката за које очекује подршку Управе за капитална улагања АП Војводине, укупне вредности око 70 милиона динара.  - Надам се да ће бар наши приоритетни пројекти за развој привреде и инфраструктуре добити подршку. Спремамо се за подношење пројеката код ресорног министарства за инфраструктурни развој основних школа, а на другој страни и за израду пројектне документације, јер без пројектне документације није могуће учешће на конкурсима - каже Фејстамер.

Председник кањишке општине се нада да ће у овој години бити много успешнији на конкурсима, напомињући да је у другој половини 2016. године из разних фондова, покрјаинских секретаријата и републичких министарстава за разне пројекте остварено 35 милиона динара.

Више информација:


Спремили двадесет пројеката




Фото: Карољ Пушкаш грађевински инжињер