VIII седница Скупштине општине Кањижа

30.01.2017.
 

26. јануара 2017. jе одржана VIII седница Скупштине општине Кањижа у великој сали градске куће. Већину тачака дневног реда су чинили програми рада институција (Центра за социјални рад Кањижа, Историјског архива Сента, Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, Црвеног крста Кањижа, Центра за пружање услуга социјалне заштите општине Кањижа, Информационог центра за развој Потиског региона). На дневном реду је био и Локални акциони план запошљавања општине Кањижа за 2017. годину, као и предлог Одлуке о брисању заштите са Природног споменика вртне архитектуре „Парк у Хоргошу“. Присутни одборници су гласали и о Предлогу Решења о давању сагласности на Одлуку о цени грађевинских и инжењерских услуга Јавног предузећа за комуналне услуге „Комуналац“ Кањижа, као и о цени услуга снабдевања водом за пиће, одвођења и пречишћавања отпадних вода Друштва са ограниченом одговорношћу „Потиски водоводи“ д.о.о. Хоргош.

Сагласност на нови ценовник услуга снабдевања водом за пиће, одвођења и пречишћавања отпадних вода ДОО „Потиски водоводи” из Хоргоша изгласала је одборничка већина Скупштине општине Кањижа, тако да ће од 1. марта уследити поскупљење за 12 одсто. Нису прихваћени предлози одборника опозиције да услуге „Потиских водовода” поскупе само шест одсто, односно да буду у висини инфлације.

Комуналци су, иначе, првобитно захтевали поскупљење за 15 одсто, али су након разматрања захтева на Општинском већу уследила поновна прерачунавања, па је уследило блаже поскупљење које ће се односити на грађане са месечном потрошњом до 25 кубних метара пијаће воде и установе. За грађане са већим утрошком и привреду овог пута није предиђено поскупљење јер они услуге „Потиских водовода” плаћају по вишој тарифи. За 12 одсто поскупела је фиксна месечна накнада за водомере, као и одвођење отпадних вода.

В. д. директорка „Потиских водовода” Весна Маркотић образложила је да за привреду код свих услуга није тражена корекција цена у односу на важећи ценовник, због тежње да се цене уједначе. За грађане са месечном потрошњом до 25 кубика нова цена кубика воде са ПДВ-ом износи 47,27 динара и за установе 50,91, док је за грађане са потрошњом преко 25 кубика и предузећа цена остала 78,89 динара.

Томе треба додати и услуге одвођења отпадних и пречишћавања отпадних вода, два пута по 20,59 динара, тако да кубик воде са одвођењем и пречишћавањем домаћинства са потрошњом до 25 кубика са ПДВ-ом стаје 88,45 динара, за установе 96,97 и за грађане са потрошњом преко 25 кубика и привреду 147,61 динара.

Више информација:


Вода скупља и због поштарине




Фото: Карољ Пушкаш грађевински инжињер