Вашариште неће бити прихватни центар за мигранте

27.10.2016.
 

Прихватни центар за мигранте у Кањижи се не гради, и неће га поново бити, саопштио је на конференцији за медије координатор за мигрантска питања у општини Кањижа Роберт Лацко. Он је тиме демантовао информације које су објављене у појединим медијима, те да су вероватно помешали Кањижу са Кикиндом, где се уређује прихватни центар за мигранте.
Лацко је подсетио да је привремени прихватни центар на Вашаришту у Кањижи расформиран у октобру прошле године. Нетачне информације из медија и почетак радова на Вашаришту, који су сасвим друге природе, довеле су на помисао да ће се у Кањижи поново отворити прихватни центар за мигранте.
Према речима Лацка, у уторак је на Вашаришту уклоњена ограда, али не због градње прихватног центра, него због санирања стања и његовог потпуног преуређења. Терен Вашаришта треба да се наспе са 30 центиметара земље, биће изграђене саобраћајнице са паркиралиштем, нова ограда и расвета. Сви радови треба да се заврше за месец дана, а Лацко напомиње да ће се Вашариште ставити у функцију одржавања вашара и манифестација које се ту организују.
- У сталном смо контакту са Комесаријатом за избеглице и миграције Србије, Високим комесаријатом за избеглице УНЋР-а и другим организацијама која се баве питањима миграната. Долази зима и обавештени смо да Комесаријат за избеглице распоређује мигранте и са подручја граничног појаса у Хоргошу, у градове који су за то одређени, али не и у Кањижу. У уторак су на Хоргошу била 82 лица, у дане викенда тај број је био знатно мањи. Пратимо ситуацију и пружамо помоћ у одрађивању неизбежног посла у Хоргошу, што захтевају државни органи и из хуманих разлога. Комесаријат за избеглице и миграције сноси трошкове за људе који су ангажовани и помаже у свему, али ни у ком случају у Кањижи више није предвиђено да се гради прихватни центар за мигранте – рекао је Лацко.

Више информација:


Вашариште неће бити прихватни центар за мигранте

У Кањижи неће бити прихватног центра




Фото: Карољ Пушкаш грађевински инжињер