EUROPEAN YEAR OF CITIZENS WORKSHOP

15.11.2013.
 

NAZIV PROGRAMA: Europe for Citizens/EACEA
Ime projekta: EU - Teaching and Learning from Each Other, Kanjiza

Na manifestaciji je učestvovalo ukupno 32 učesnika iz sledećih gradova:
1. Samouprava opštine Ferencvaroš - Mađarska: 9
2. Grad Kralovski Chlmec - Slovačka: 4
3. Samouprava grada Kiškunhalaša - Mađarska: 4
4. Samouprava opštine Kanjiža - Srbija: 7
5. Grad Sfantu Gheorghe - Rumunija: 4
6. Samouprava grada Tata - Mađarska: 4

Mesto i datum оdržavanja: Kanjiža (Serbia), 15. - 16. novembar 2013.

Kratak opis:

ZAPISNIK

Mesto: Kanjiža (Srbija), Art Garni Hotel, konferencijska sala.
Datum: 15.-16. novembsr 2013.
Učesnici: Na osnovu priložene liste prisutnih
Tema: EUROPEAN YEAR OF CITIZENS workshop
Na stručnom susretu u Kanjiži su se sastali rukovodioci i predstavnici obrazovnih institucija iz bratskih gradova, đačkih veća, kao i predstavnici organizacija koji se bave dobrovoljnim radom. Cilj radionice je bila razmena iskustava na polju obrazovanja, prikazivanje primera dobre prakse, kao i identifikacija zajedničkih problema poput učenja na maternjem jeziku za manjine, važnost poznavanja jezika društvene sredine kao i stranih jezika.
Predstavnici institucija i organizacija bratskih gradova su imali priliku da se predstave i da se upoznaju sa radom kolega. Tokom radionice je bilo i diskusije o tome kakve su mogućnosti za studiranje i zaposlenje unutar i van Evropske unije.
Mladi još uvek nailaze na poteškoće na poljima zaposlenja, obrazovanja i stručnog usavršavanja. Ukoliko Evropa želi da ostvari svoje ciljeve vezane za obrazovanje i zaposlenje, mora da se pobrine za adekvatnu društvenu i stručnu integraciju mladih. To bi istovremeno doprinelo i ličnom samoostvarenju mladih i njihovom izraženijom građanskom aktivnošću.
Domaćini su predstavili obrazovni sistem u Srbiji kao i opštinski akcioni plan za omladinu za period 2010-2014 čiji je primarni cilj poboljšanje statusa mladih u opštini. Učesnici radionice su mogli da se upoznaju sa stanjem pu prosveti u opštini Kanjiža, kao i stručnim aktivnostima i obrazovnim programom Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.
Tokom diskusije su se učesnici osvrnuli na jačanje uloge maternjeg jezika, na nepoznavanje zvaničnog jezika države i negativnim posledicama koje iz toga proizilaze, detaljno poznavanje stranog jezika koje doprinosi lakšem zaposlenju mladih, razloge za emigraciju mladih, važnost učenja i ostanka u rodnoj zemlji, rano osoposobljavanje učenika, značaj rada nacionalnih saveta, kao i na mogućnosti saradnje između obrazovnih institucija.
Rezime komentara sa radionice:
1. Institucije obrazovanja imaju ulogu u očuvanju zajednice i jezičkog okruženja i jak su faktor u vaspitanju dece i mladih i procesu njihovog odrastanja.
2. Potrebno je iskoristiti programe Evropske unije koji daju mogućnost i priliku za saradnju srpskih, mađarskih, rumunskih i slovačkih škola, kao i sticanje zajedničkih iskustava kod mladih.
3. Treba stvoriti mogućnosti za učenje na maternjem jeziku za nacionalne manjine i omogućiti prijemne ispite na maternjem jeziku.
4. U obrazovanju manjina treba obezbediti dovoljan broj nastavnih knjiga na jeziku nacionalne manjine odgovarajućeg sadržaja.
5. Treba podsticati talentovane đake koji tokom školovanja postignu izuzetne rezultate.
6. Potrebno je sačiniti takve programe ili programske pakete koji pomažu razvoj učenika.
7. Potrebno je povećati prelaznost kroz sisteme obrazovanja i doškolovanja (studiranje širom Evrope bez prepreka).
8. Potrebno je obezbediti uslove za ostajanje i prospetitet u zemlji rođenja.
Nakon završetka radionice su učesnici posetili gimnaziju koja je specijalizovana za fudbal a koja talentovanoj deci obezbeđuje mogućnost za dalji razvoj, ako i osnovnu školu Ferenc Kiš. Obe škole su u Totovom Selu, mesnoj zajednici u sastavu opštine Kanjiža.

Slike »