Jogsegélynyújtás a rehabilitációs eljárással kapcsolatban

2014.03.21.
   

Önkormányzati közlemény

А mаgyarkanizsai önkormányzat folytatja az ingyenes, rehabilitációval kapcsolatos jogsegélynyújtást azon polgárok számára, akik rokonát/rokonait a felszabadulás után 1944-45-ben kivégezték Szerbia területén. Az Általános főosztály vezetője, Kasza Attila okleveles jogász végzi az eljárás elindítása kapcsán felmerülő feladatokat, mely eljárásban a rehabilitált személy házastársa, gyermekei, fiú- ill. lánytestvérei rehabilitációs kártérítésre jogosultak.

A községben nem működik CMH iroda (mely hat vajdasági városban ellátja ezt a feladatot), ezért az önkormányzat magára vállalta a vagyon-visszaszármaztatással és rehabilitációval kapcsolatos jogsegélynyújtást.

A rehabilitációról szóló törvény értelmében azoknak a személyeknek a rokonai, akiket az életének – bírósági vagy adminisztratív döntés nélküli – kioltásával a Szerb Köztársaság területén élethez való jogában megsértettek, jogosultak az adott személy rehabilitációjára.

Az elmúlt időszakban (2013. felétől a mai napig) nagyszámú ügyfél (mintegy 30 család) számára állítottunk össze rehabilitációs kártérítési kérelmet és juttattuk el a rehabilitációs kártérítési bizottságnak, mely szerv a kérelmeket támogatta és az esetek többségében kifizette az anyagi kártérítés összegét.

Felhívjük a tisztelt polgárok figyelmét, hogy amennyiben jogot formálnak családtagjuk rehabilitációjára, ill. az anyagi kártérítésre és igénylik az ingyenes jogsegélyszolálatot, forduljanak a közigazgatási hivatalhoz (Kasza Attila, tel.: 873-248). А rehabilitációs kártérítési kérelmek eljárása határidőhöz nem kötött.

Az önkormányzat emellett három éven keresztül biztosította a polgárok számára a térítésmentes jogsegélyszolgálatot a vagyon-visszaszármaztatás kapcsán is, melynek határideje 2014. március 3-án lejárt. A határidő lejártáig a jogsegélyszolgálat mintegy 60 kérelmet dolgozott fel, a legtöbbet Adorján, Magyarkanizsa, Martonos és Oromhegyes településekről. A tárgyak feldolgozása során összeállításra került a kérelem a szükséges irattári és kataszteri dokumentumok beszerzéséhez, melyeket aztán az ügyfelek továbbítottak a visszaszármaztatási irodának.