Parlamenti választások 2014

2014.03.14.
   

A MAGYARKANIZSAI KÖZSÉGI KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL

KÖZLEMÉNYE

 

Magyarkanizsa község polgárai március 16-án, vasárnap előrehozott parlamenti választásokon szavaznak. A Szerb Köztársaság képviselőházába delegált népképviselők kiválasztásában 19 választási lista vesz részt. Magyarkanizsa község lakosai közül 22.989-en rendelkeznek szavazati joggal.

A szavazóhelyek vasárnap 7.00 és 20.00 óra között lesznek nyitva. A szavazóhelyen és annak 50 méteres körzetében tilos a politikai pártok szimbólumainak és más propaganda anyagainak kihelyezése, csakúgy ahogy tilos a mobiltelefonok és más kommunikációs eszközök használata is. Azok a szavazók, akik a szavazóhelyen tartózkodnak annak zárásának idején, még leadhatják voksukat.

Minden szavazó személyesen adja le szavazatát, a szavazás titkos. Egy szavazó csak egyszer szavazhat. A szavazás hitelesített, világoskék színű szavazólapon történik a kiválasztott választási lista sorszámának bekarikázásával.

A választók csak akkor szavazhatnak, amennyiben szerepelnek a választási névjegyzékben, és személyigazolvánnyal, vezetői engedéllyel vagy útlevéllel igazolják magukat.

A szavazóhelyen a választópolgár megadja a nevét a választóbizottságnak, átadja a nevére szóló tájékoztatót a szavazásról, majd igazolja személyazonosságát. A szavazó nem választhat amennyiben nem szerepel a választói névjegyzékben, vagy amennyiben nem tudja személyazonosságát igazolni. A személyazonosság igazolásakor a szavazó aláírja a választói névjegyzék kibonatát és átveszi a szavazólapot, ezután pedig jobb kezének mutatóujját különleges spray-jel jelölik meg annak jeléül, hogy leadta szavazatát.

A Köztársasági Választási Bizottság kinevezte a helyi választási bizottságokat állandó és kibővített összetételben, melyek feladata vasárnap a választási bizottságokra vonatkozó szabályok értelmében a választások lebonyolítása a Magyarkanizsa község területén található 39 választóhelyen.

Azok a polgárok, akik nincsenek olyan állapotban, hogy a szavazóhelyeken személyesen megjelenjenek, szavazhatnak otthonaikban is amennyiben a választások napján 11.00 óráig értesítik a választóbizottságot a szavazási szándékukról. Ilyen esetben a választási bizottság három tagja lebonyolítja a szavazást a szavazóhelyen kívül a hatályos szabályok szerint.

A választások napján Magyarkanizsa községben – a Köztársasági Statisztikai Hivatal döntése alapján – három szavazóhelyen történik a részvételi arány megfigyelése:

  • a 3. számú választóhelyen a horgosi tűzoltóotthonban
  • a 17. számú választóhelyen a Cnesa OMI-ban Magyarkanizsán
  • a 27. számú választóhelyen a martonosi nyugdíjasotthonban.

A részvételi adatokat ezek a szavazóhelyen a nap folyamán háromszor adják le: az első adatokat 10.00 óráig, a következőt 14.00 óráig, a harmadikat pedig 18.00 óráig jelentik.

A közigazgatási hivatal március 10-én teljeskörű eligazítást tartott a választási bizottságok elnökeinek és azok helyetteseinek, a választási bizottságoknak a választási anyagot március 13-án adta át – teljesítve a Köztársasági Választási Bizottság választási határidős rendelkezéseit.