Önkormányzati sajtótájékoztató és köztársasági parlamenti párbeszéd a menekültekről

2015.07.31.
 

Július 30-án dr. Bimbó Mihály magyarkanizsai polgármester, Lackó Róbert a Magyarkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke és Pálfi Ervin, a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat igazgatója sajtótájékoztatót tartottak a menekültek tömeges jelenlétével kapcsolatban a község településein. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a menekültgondok kezelésére az önkormányzat a mai napig egy dinárt sem kapott a tartományi és köztársasági szervektől. A tartományi kormánytól eddig két segélyszállítmány, a köztársaságitól pedig négy lakókonténer érkezett valamint részben felerősítették a helyi rendőrség emberállományát. Ez minden, amit a többszöri kérelmezés illetve sürgetés ellenére eddig az önkormányzat felsőbb szintekről kapott a naponta érkező mintegy 1.500 migráns okozta gondok kezelésére és enyhítésére.

Dr. Bimbó Mihály: „Ennek ellenére igyekezünk fenntartani a közbiztonságot, a rendet és a tisztaságot, állandóan követjük a migránsokkal kapcsolatos egészségügyi jelentéseket, a rendőrség felügyel a főtér rendjére és alkalmankénti kiürítésére, a tűzoltóság bevonásával mossuk és fertőtlenítjük közterületeinket, naponta kétszer is összegyűjtjük a szétdobált szemetet, de ez mind pénzbe kerül. Sajnos anyagi jellegű kérelmeink mindeddig süket fülekre találtak a tartományi és köztársasági illetékeseknél is, pedig előttük is világos, hogy Magyarkanizsának elsősorban pénzbeli támogatásra van szüksége ahhoz, hogy legalább valamennyire enyhíteni tudja a gondokat.“

A hónap utolsó csütörtökén a köztársasági parlament képviselői kérdéseket intézhettek a szerb kormány jelenlevő tagjaihoz. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője a Szerbián át az Európai Unióba tartó migránsok kapcsán Aleksandar Vučić miniszterelnököt tervezte kérdezni, a kormányfő azonban nem jelent meg az ülésen, így Pásztor kérdésére Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter válaszolt.

Pásztor Bálint: „Több kérdés is megfogalmazódik az emberben. Hogyan érkeznek a migránsok Szabadkára és Magyarkanizsára? Őrzi-e Szerbia déli határait bárki is? A migránsok áthaladnak a termőföldeken és a gyümölcsösökön, hatalmas károkat okozva a termelőknek. Ki téríti meg veszteségüket

Az autóbuszokban nincsen hely a szerbiai embereknek. És akkor még nem beszéltem az idegenforgalomban jegyzett veszteségekről. Magyarkanizsán csupán augusztusban négy fontosabb rendezvényre kerül sor. Nagyjából 3 ezer, 4 ezer vendégre számítanak, de a vendégek lemondják szobafoglalásaikat. Ezt a veszteséget ki téríti meg? Tudom, hogy Szerbia nem tehető felelőssé ezért a helyzetért, ugyanakkor úgy érzem, hogy a kormány az eddigieknél többet is tehetne a probléma megoldásának érdekében.”

 

Bővebben:


https://www.magyarszo.rs/hu/2783/kozelet_politika/131089/A-csend-m%C3%A1r-a-m%C3%BAlt%C3%A9.htm

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/18902/Magyarkanizsa-Nem-igeretekre--penzre-van-szukseg.html

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/18903/Pasztor-Balint-Ki-fogja-megteriteni-a-migransok-altal-okozott-karokat.html

https://www.magyarszo.rs/hu/2783/vajdasag_magyarkanizsa/131108/Augusztusban-elfogy-a-p%C3%A9nz.htm