Magyarkanizsa tartományi támogatást kap a menekültáradat miatt

2015.07.09.
 

Nem kevés költséget jelentenek Magyarkanizsának az egyre növekvő menekültáradat okozta gondok. Ezekkel a kiadásokkal tavaly még nem lehetett számolni, ezért nincs is rá előirányzott összeg a költségvetésben. A menekültek utáni napi többszöri takarítást és fertőtlenítést, a kommunális közvállalat, a tűzoltóság vagy éppen az egészségügyi szolgálatok többletmunkáját nincs miből fedezni, ezért a községi önkormányzat anyagi támogatást kért a köztársasági és tartományi szervektől is.

A múlt héten Aleksandar Vulin szociális ügyi miniszter is ígéretet tett a tárca támogatására, a tartományi kormány a hétfői megbeszélés után két nappal már cselekedett is.

A szerda délutáni magyarkanizsai megbeszélésen a Nyilas Mihály tartományi kormányalelnök vezette küldöttségben minden olyan illetékes helyet kapott, aki közvetlenül is tehet a magyarkanizsai és a valamivel enyhébb, de ugyancsak komoly gondot jelentő szabadkai állapotok javításáért. A magyarkanizsai vezetőkkel folytatott alig 45 perces megbeszélésen jelen volt többek között Miroslav Vasin tartományi kormányalelnök, a vajdasági válságstáb vezetője, Vesna Kopitović tartományi egészségügyi titkár és Slobodan Puzović tartományi környezetvédelmi titkár is.

A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Lackó Róbert, a magyarkanizsai községi képviselő-testület elnöke megköszönte a tartomány gyors reagálását, és reményének adott hangot, hogy a segítség már a hét folyamán megérkezik a Tisza-parti városkába.

A helyzet mielőbbi rendezése érdekében a tartomány javasolni fogja, hogy Magyarkanizsa és Szabadka önkormányzata hirdessen rendkívüli helyzetet, ami a rendkívüli állapot enyhébb változata, mert abban az esetben könnyebben tudják érvényesíteni a különféle támogatásokra való jogaikat.

Bővebben:


https://www.magyarszo.rs/hu/2761/kozelet/129862/A-tartom%C3%A1nyi-korm%C3%A1ny-Kanizsa-m%C3%B6g%C3%A9-%C3%A1llt.htm

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/18814/Rendkivuli-helyzetet-hirdetnek-ki-Magyarkanizsan-es-Szabadkan-a-menekultek-miatt.html

https://www.youtube.com/watch?v=UD7sz6lpz7o