Az Állami Árutartalékok felvásárolja a sertéseket

2015.04.09.
 

A Mezőgazdasági- és Környezetvédelmi Minisztérium Állategészségügyi Intézete értesítést küldött az önkormányzatoknak a Szerb Kormány döntéséről, melynek értelmében az Állami Árutartalékok igazgatósága felvásárolja a sertéstenyésztőktől a mintegy 10.000 kg sertésfelesleget.

Ezzel kapcsolatosan a magyarkanizsai önkormányzat a sertéstenyésztőket a következőkről tájékoztatja:

1. A sertésfelvásárlás a bejegyzett családi gazdaságoktól történik.

2.  A hízósertéseket felvásárló vágóhidak listája:

1.            IM MATIĆ vágóhíd, Újvidék

2.            PKB IMES vágóhíd, Belgrád

3.            Alf Promet vágóhíd, Káty

4.            PRO-MES vágóhíd, Törökbecse

5.            IM Matijević vágóhíd, Újvidék

6.            IM Topola, Topolya

7.            AD JUHOR vágóhíd, Jagodina

8.            Big Bull Foods, Hosszúbács

Az érdekelt bejegyzett gazdaságoknak egyeztetniük kell a vágóhidakkal a felvásárlás ütemezését illetően.

3. A felvásárlás időtartamának vége: 2015.04.30.

4. A felvásárolandó hízósertések testtömege:

- Első osztály: 95-110 kg, kilogrammonkénti ára 170 dinár.

- Másodosztály: 110-130 kg, kilogrammonkénti ára 150 dinár.

- Harmadosztály: 130-150 kg, kilogrammonkénti ára 140 dinár.

5. A kifizetési határidő 15 nap attól a naptól számítva, miután a Állami Árutartalékok Igazgatósága megkapja az elismervényt a sertések átvételéről.

6. A sertések felvásárlása a bejegyzett jószágpiacok helyszínén történik, nem piaci napok alkalmával, a vágóhidakkal megbeszélt eloszlás és ütemezés szerint.

7. A hízósertés átvételét, mérését és a szükséges dokumentáció ellenőrzését az Igazgatóság megbízásából a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium kijelölt bizottsága végzi, mely bizottság tagjai a Köztársasági Állategészségügyi Felügyelőség, a Mezőgazdasági Felügyelőség és a Piacfelügyelőség felügyelői.

8.A bejegyzett gazdaság köteles egészséges sertéseket átadni az Igazgatóságnak, melyek jó kondícióban vannak, tiszták, testükön nincs sérülés, valamint rendelkeznek védőoltással a sertéspestis ellen és füljelzővel.

Minden eladásra szánt sertésről a gazdának rendelkeznie kell érvényes igazolással annak egészségügyi állapotáról, melyet az illetékes állategészségügyi intézmény ad ki, valamint kötelező a sertések védőoltási dokumentációjának bemutatása.

9.A bejegyzett gazdaság köteles az eladásra szánt hízósertéseket a felvásárlás helyszínére szállítani a saját költségén.

10.A sertések mérésének és értékének kiszámításakor a lemért súlyból azonnal levonják a jószágpiactól a vágóhíd depójáig történő szállítási és elhullási kálót 2% összegben.

A fentiekkel összhangban a magyarkanizsai tenyésztők figyelmébe ajánljuk a legközelebbi vágóhidat Topolyán, „IM TOPOLA” doo, cím: Titó marsall 3., telefon: 024/712-360, ahova előre be kell jelenteniük a hízóikat a tenyésztőknek. Topolyán összesen 2000 hízó felvásárlására van lehetőség 2015. április 30-ig. Mivel ez a kvóta már jócskán telítődött, ezért érdemes igyekezni a jelentkezéssel.