Közlemény az önkéntes fegyveres katonai szolgálatról

2023.08.10.
  

A Szerb Köztársaság minden állampolgára, férfiak és nők, akik betöltötték a 19. életévüket és legföljebb 30 évesek, jelentkezhetnek önkéntes fegyveres katonai szolgálatra és tartalékos tiszti katonai szakmai képzésre. A különbség csak annyi, hogy tartalékos tiszti katonai szakmai képzésre csak egyetemet végzettek jelentkezhetnek, ill. felsőfokú végzettségük.
A jelentkezők regisztrációja a Honvédelmi Minisztérium Nagykikindai Központjában, valamint elektronikusan az eUprava és a Szerbiai Posta portálján történik. Irodáinkba a katonai köztisztviselők megadják a szükséges utasításokat és átnézik a szükséges dokumentumokat, amelyeket csatolni kell a pályázathoz. Az iratok kézhezvétele után a jelentkezőket orvosi vizsgálatokra irányítják az újvidéki katonai kórházba. Jelenleg az önkéntes fegyveres katonai szolgálatra szóló szeptemberi jelentkezési időszak zajlik, minden érdeklődő jelentkezését mielőbb várjuk, hogy az önkéntes katonai szolgálattal kapcsolatos valamennyi tervezett regisztrációs és beíratási tevékenységet megvalósíthassuk.
A katonai szolgálat teljesítése alatt minden jelölt az el- és visszautazási költségeken felül havi pótlékot, azaz 38.000 dinár készpénzjövedelmet kap, ami a tartalékos tiszti képzés esetében 42.000 dinár, és ezen felül mindenki számára biztosított az egészségbiztosítás és 10 nap fizetett szabadság.
A sorkatonai szolgálat ideje alatt minden jelölt jelentkezhet, és a katonai szolgálata befejezése után azonnal munkaviszonyt létesíthet a szerb hadseregben, mint hivatásos katona.