Éves filmes összefoglaló Magyarkanizsa Község Napja alkalmából

2022.10.21.
                

 

 

Az elmúlt egy évben önkormányzatunk sikeresen teljesítette vállalásait annak ellenére, hogy a koronavírus okozta járványból még teljesen fel sem épült gazdaságot már a begyűrűző energiaválság sújtja és ez kihat az élet minden területére. Amit elterveztünk, azt sikerrel végre is hajtottuk, így gondoskodva polgáraink biztonságáról és arról, hogy a különböző szolgáltatások megszokott színvonalát megtartsuk. Sikeres pályázatainknak köszönhetően pedig fejlesztésekre és beruházásokra is sor került, melyek szintén közösségünket szolgálják. 

   

Közlekedési infrastruktúra: 75,8 millió

Új burkolatot kapott a martonosi temető melletti forgalmas útszakasz mintegy 250 méteren és az út kiszélesítése is megtörtént összesen 10,8 millió dinárból, amihez – a helyi járuléknak köszönhetően – a helyi közösség is hozzá tudott járulni.

Oromhegyesen két utcában zajlottak aszfaltozási munkák. Az itteni beruházások összértéke 19,5 millió dinár volt.

A jó út mindenkit összeköt elnevezésű határon átívelő IPA-Interreg projektum keretében tavaly ősszel befejeztük a horgosi kerékpárút kiépítésének második szakaszát és elértük a falu határát. A most épült szakasz 1830 méter. Nagy mérföldkő ez annak érdekében, hogy a közeljövőben megszakítatlan kerékpárutat használhassunk a Horgos–Röszke–Szeged vonalon, de a közlekedésbiztonsági célok már ezzel a beruházással is megvalósultak.

Horgos és községünk számára is rendkívül fontos a Horgos-Röszke határátkelőhely bővítése, mely hat új sávot jelent a teherforgalom és a tömegközlekedés számára, valamint a vasútfelújítás is, melynek megindítására éppen a településünkön került sor tavaly októberben. A Szabadka és Szeged közötti szakaszon augusztusban megindult a vasúti teherforgalom, de a horgosi vasútállomás épülete is újra régi fényében ragyog. Az épület környéke és a zöldfelületek önkormányzatunk jóvoltából újultak meg.

 

Kommunális tevékenység: 71,4 millió

Sikeres pályázatnak köszönhető az is, hogy a tavasszal 121 háztartásban került felújításra a vízvezetékrendszer a község területén. Az elavult vízvezetékcsövek cseréje Horgoson, Martonoson és Magyarkanizsán történt meg. A beruházás összértéke 10,7 millió dinár volt.

 

Energiahatékonyság: 5 millió

Márciusban kilenc észak-vajdasági önkormányzat képviselői társaságában jelentettük be a községek energiahatékonysági pályázatait. Községünk ötmillió dinárt kapott családi házak és lakások energiahatékonysági fejlesztésének társfinanszírozására, a költségvetésből pedig ugyanennyi pénzt különítettünk el erre a célra. Az összesen 10 millió dinárból 77 sikeres pályázó részesült.

 

Idegenforgalom-fejlesztés: 14,7 millió

Tavaly, a község napján megnyílt községünk új turisztikai információs központja. Az iroda az azóta eltelt egy évben igazolta működésének létjogosultságát: különböző ajándéktárgyak, helyi termékek között válogathatnak a turisták, de ezen a helyen a község idegenforgalmi lehetőségeit is megismerhetik.

Kétségtelen, hogy községünk idegenforgalmi kínálatának színfoltja, mely különlegességében párját ritkítja, az Ilonafalu mellett található Baráthok kútja. A terület két év kihagyás után, négynapos akció keretében újult meg idén nyáron, önkormányzatunk támogatásával, a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület önkénteseinek köszönhetően.

Az év elején új aszfaltot kapott a Tisza-partra vezető járda, a töltésen pedig felújítottunk 25 padot, a szemeteseket és a köztéri villanyoszlopokat is, illetve három információs tábla is kihelyezésre került.

Ahogy az lenni szokott, az idegenforgalmi szezon a május elsejei ünnepekkel vette kezdetét Magyarkanizsán. Lakóautók és sátrak töltötték meg a Tiszavirág kempinget, szabad főzőhely sem igen volt.

A nyári hónapok pedig idén is rendkívül nagy látogatottságot hoztak: úgy a strandon, a kempingben, a vendéglátóknál vagy a játszótéren, mint a tisza-parti medencékben. A strand folyószakaszán egy részt feltöltöttünk homokkal, hogy kényelmessé és biztonságossá tegyük a víz megközelítését, de a strandolók igényeinek tettünk eleget az új mosdó kialakításával is, a biztonságukra pedig idén is vízimentő szolgálat vigyázott.

A természet adakozó kedvében volt idén – legalább is a tiszavirágzás kapcsán. Idén hatalmas és látványos rajzásnak lehettek szemtanúi azok, akik a partról vagy a vízen követték az eseményt. Június közepén napokig, több mint egy órán át tartott a kérészek násztánca.

 

Mezőgazdaság-fejlesztés: 25,2 millió

A 2022-es év időjárása azonban csöppet sem volt kedvező a mezőgazdaságra nézve. Az esőhiány, a forróság és a szél komoly károkat okozott községünk területén is, ami arra sarkallt bennünket, hogy a régióban elsőként felmérjük az aszálykárokat. Az eredmények lesúlytók.

Önkormányzatunk folytatta a megszokott támogatási formák biztosítását a mezőgazdaság területén. A földutak javítását összesen 5,5 kilométer hosszan végeztük el. Az munkálatok összértéke 7 millió dinár és a karbantartásnak köszönhetően könnyebben járhatóvá váltak ezek az utak Magyarkanizsán, Horgoson, Oromon, Oromhegyesen és Velebiten.

Emellett a mezőgazdasági termelőknek idén 333 ingyenes talajmintavételt is biztosítottunk, de a mezőőrszolgálatot is újra elindítottuk mind a 13 településünkön a mezőgazdasági vagyon védelme érdekében.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Pénzalapból közvetlen támogatásokkal is segítjük a mezőgazdasági termelőket. Az 1,9 millió dináros támogatást tavaly 47 szerződéssel fedtük le, míg idén újabb harmincegy mezőgazdasági termelő kapott vissza nem térítendő támogatást 5 és fél millió dináros összértékben.

Májusban a helyi termékek promóciójával is foglalkoztunk: 42 reklámtáblát állítottunk fel hat településünkön annak érdekében, hogy segítsük a helyiek és az idelátogatók tájékoztatását az elérhető helyi termékekről, melyek közösségünk különleges értékének számítanak.

 

Egészségügyi alapellátás: 23,6 millió

Önkormányzatunk évek óta kiveszi részét az Egészségház mentőszolgálatának fenntartásából, támogatja a dolgozók szakmai továbbképzését, de a felszerelés-beszerzéshez is hozzájárul. Májusban új számítógépes eszközöket biztosítottunk a magyarkanizsai, oromhegyesi, adorjáni és horgosi rendelőbe, majd egy új ultrahang készülékkel is gazdagodott az intézmény. További 3 és fél millió dinárból pedig 3 gépjárművet is vásároltunk az Egészségháznak.

A koronavírus járvány megtanított bennünket arra, hogy fontos a tiszta levegő azokban a helyiségekben, ahol több ember megfordul. 1 millió dináros beruházással levegőtisztító berendezéseket vásároltunk, melyek a következő helyeken kerültek elhelyezésre: az önkormányzat, a rendőrség és az Egészségház épületében, a Szent Száva Művelődési egyesület székházában, az Art Caféban, valamint a katolikus és a pravoszláv templomban.

 

Oktatási intézmények működtetése és felújítása: 195,5 millió

Oktatási intézményeink igazán sikeresen szerepeltek a tartományi titkárság pályázatán: összesen 9,7 millió dinárt nyertek felújítási munkálatokra. Ennek köszönhetően például új szigetelést kapott a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény központi épülete is, ami nagymértékben hozzájárul az épület korszerűségéhez – az energiahatékonyság szempontjából is. 

Informatikai és technológiai felszereléssel bővült az Arany János Általános Iskola mindhárom épülete, az oromhegyesi, az oromi és a tóthfalusi is. A beruházás értéke közel 3 millió dinár. Az összeget önkormányzatunk, a Magyar Nemzeti Tanács és a NIS Kőolajipari vállalat biztosította.

Családbarát programunk egyik legrégibb támogatási formája a felsőoktatásban tanulók ösztöndíjazása. Tavaly összesen 17 diák írhatta alá az ösztöndíjszerződést. Célunk, hogy itthon tartsuk a szakképzett fiatalokat, ezért a nyári szünetben kéthetes szakmai gyakorlatot kell eltölteniük a szakmájuknak megfelelő munkahelyen, mely munkaviszony létesítését is eredményezte már.

Hasonlóképpen évek óta létező támogatási formánk az útiköltség-térítés, mellyel önkormányzatunk a középiskolás diákokat támogatja, de az utazó óvodások és általános iskolások útiköltségeit is mi fedezzük. Ezekre a területekre mintegy 17 milliót fordítunk évente.

 

Sport- és ifjúságfejlesztés: 25,5 millió

Községünk az ifjúságfejlesztésre a családtámogatási politika részeként tekint, hiszen egy közösség ereje a család mellett elsősorban a fiataljaiban rejlik, akik akarnak és tudnak tenni érte. Éppen ezért tartjuk nagy sikernek, hogy egy 20 millió dináros köztársasági támogatás révén informatikai központot alakíthatunk ki az Ifjúsági otthon épületében. A központ a legmodernebb európai előírásoknak is megfelel majd, és programozóképzések helyszíne lesz.

De a mindennapokban sem hagyjuk magára a fiatalokat: Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája minden önkormányzati támogatást megkap a különböző foglalkozások, csapat- és közösségépítő programok megszervezéséhez. Kezdetét vette az általuk működtetett Strandház teljeskörű felújítása is, hogy a jövő nyári szezonban még jobb körülményeket biztosítsunk nekik.

A Vajdasági Birkózóakadémia kapcsán még tavaly év végén is zajlottak munkálatok: dolgoztunk

az út- és kommunális infrastruktúra kiépítésén, a parkoló kialakításán – és együtt örültünk birkózóink jobbnál jobb eredményeinek. Sorjáztak az országos, Balkán- és Mediterrán-bajnokságon elért sikerek, melyeket Nagy Szebasztián világbajnoki címe koronázott meg! Önkormányzatunk közösségi fogadás keretében ünnepelte meg a bajnokot.

Meggyőződésünk, hogy a sportinfrastruktúra fejlesztése, a sportklubok támogatása hosszútávú befektetés. Tóthfaluban e célból Magyarország Kormányának támogatásával új edzőterem és sportcsarnok épült. Így megteremtődtek a minőségi sporttevékenység feltételei több sportág területén is.

 

Szociális és gyermekvédelem: 61,7 millió

Önkormányzatunk évek óta szerteágazó családtámogatási politikát folytat. Ennek egyik eleme az év első babáinak megajándékozása: az 50 ezer dináros támogatást az első kislány és az első kisfiú is megkapta, de rajtuk kívül minden újszülött részesül a 20.000 dináros önkormányzati támogatásból, valamint a babacsomag is jár nekik.

Három éve gyermek autós üléseket is biztosítunk a legkisebbek szüleinek. Arra törekszünk, hogy mindenki, aki pályázik és megfelel a feltételeknek, az részesüljön ebből az ajándékból. Idén 76 családnak tudtunk így örömet szerezni.

A 2022-es év egyik leglátványosabb beruházása szintén a kisgyermekeket érinti elsősorban, de bízunk benne, hogy a Gödrökben felújított tér közösségi programok helyszíneként is beválik majd a jövőben. A régi játszótér helyére vadonatúj elemek kerültek, a korszerű berendezéseknek köszönhetően egy ökoparkot kaptunk, de a fiatalok elvárásainak is eleget tettünk. A projektum ugyanis úgy alakult és nőtt egyre nagyobbra, hogy igyekeztünk a tavaly megfogalmazott polgári igények mindegyikének megfelelni. A Grund kialakítására 10 milliót fordítottunk saját eszközből, míg a további 5 milliót a NIS kőolajipari vállalat biztosította. 

A Szociális Védelmi Szolgáltató Központ immár a második IPA-projektumát hajtotta végre idén. A Belül a körön elnevezésű projekt keretében 20 községbeli megváltozott munkaképességű fiatalt készítettek fel a munkaerőpiacon való helytállásra, de eszközbeszerzésre is sor került: a varroda, a gölöncsérműhely és az üvegház is megújulhatott a magyarkanizsai központban.

Tavaly decemberben fontos lépést tettünk a kisebbségi nyelvi jogok érvényesítése érdekében. Szerbiában elsőként községünk hozta meg a regionális és kisebbségi nyelvek helyi chartáját. Az európai szintű dokumentum meghozatalának és alkalmazásának célja az, hogy községünk lakossága a lehető legnagyobb mértékben meg tudja valósítani nyelvi szabadságjogait.

 

Környezetvédelem: 30,1 millió

Az Európai Mobilitás Hete elnevezésű nemzetközi rendezvényhez minden évben csatlakozik önkormányzatunk is. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és népszerűsítse a kerékpáros közlekedést. A záróesemény során 18 kerékpár került kisorsolásra az óvodások, az általános és középiskolások, valamint az oktatási intézmények munkatársai között.

 

Művelődésfejlesztés: 72 millió

A tavalyi év végén és idén is komoly beruházások zajlottak a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményünkben. A 6,5 millió dináros tűzbiztonsági korszerűsítés keretében új tűzgátló függönyt, illetve füstérzékelőket kapott a Művészetek Háza. 

A Cultcap IPA-projektum keretében pedig az intézmény új mikrofonokat, mikrofon-állványokat, erősítőket, fény- és hangfalakat, valamint táncszőnyeget vásárolt további 5 millió dinár értékben.

A művelődési fejlesztések a József Attila Könyvtárat sem kerülték el: új, költséghatékony gázkazánok kerültek a könyvtárba és a Művelődési Házba, amelyek beszerzését tartományi és községi eszközökből oldottuk meg, 1 millió dinárból.

A Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével több, mint 8 millió dinárt fordítunk a martonosi művelődési ház felújítására, amiből elkészül a homlokzat, a színpad, az öltözők és a vizesgóc teljeskörű felújítása, hogy a kultúra háza méltó legyen a helyi művelődés egy évszázados történetéhez.

Önkormányzatunk művelődési pályázatainak keretében idén összesen 3 millió dinárt fordítottunk az egyesületek és intézmények programjaira, ill. működésük biztosítására, és az idei pályázat keretében 20 nyertesünk volt. A civilszervezeti pályázatunkon pedig 46 egyesület részesült a 10,5 millió dináros támogatási keretből.

Önkormányzatunk évek óta nagy hangsúlyt fektet a közösséget erősítő programok fenntartására, minden helyi közösség területén legalább egy rendezvényt a saját költségvetéséből támogat. Ennek eredményeként polgáraink minőségi eseményeken vehetnek részt, melyek erősítik a személyes kapcsolatokat, az összetartozás érzését és maradandó élményekkel gazdagítják a résztvevőket.

 

Adorján: Falunap, X. Hurka- és kolbászfesztivál

Horgos: XXXII. Szüreti napok

Ilonafalu: X. Juhászok és Mezőgazdasági Termelők Találkozója

Kishomok: Falunap

Kispiac: XIII. Nemzetek Főzőversenye Határok Nélkül

Magyarkanizsa: X. Kanizsafeszt, XV. Futó- és Úszófesztivál, Szent István-nap és Újkenyér-ünnep, III. Vadászfesztivál

Martonos: XX. Nemzetközi halászléfőző-verseny

Orom: VIII. Malomfeszt, V. Oromiak Nagy Világtalálkozója

Oromhegyes: XIV. Traktorfesztivál

Tóthfalu: A Nemzeti Összetartozás Napja

Velebit: IX. Ajvár-bajvívó

Völgyes: XXXI. Aratóünnepség, IX. Paprikásfőző-verseny