900 ezer dinár 11 művelődési szervezetnek

2021.09.21.
 

A 2021-es pályázat második körében 11 községbeli művelődési szervezet kapott támogatást a magyarkanizsai önkormányzat jóvoltából. A szerződéseket szeptember 21-én írták alá a magyarkanizsai Városházán.  

A 900 ezer dináros összértékű pályázaton elsősorban a szervezetek rendezvényeit támogatta az önkormányzat, mondta az aláírás alkalmával Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester. 

- A második pályázati kör, amit direkt a művelődési egyesületeknek jelentettünk meg, 900 ezer dináros összegű pályázat volt, amelyen 11 művelődési szervezet kapott támogatást. Művelődési szervezeteink egyébként az előzőekben már kaptak támogatást működésre, hisz ugyanaz jellemezte az ő munkájukat is, mint a civil szervezetek munkáját. Nem tudtuk, hogy a vírusjárvány milyen problémákat fog okozni a nyár folyamán, de szerencsére a művelődési szervezetek meg tudták szervezni programjaikat. Így most a második körös támogatásban, részben a nyár folyamán megvalósított programjaik kaptak támogatást, részben azokra a programokra, amiket még az év végéig meg szeretnének szervezni. A 2021-es évben is teljeskörű támogatást tudtunk biztosítani a művelődési egyesületeknek, egyrészt a működésre és a rezsiköltségekre, másrészt a mindennapi munkára és a nagy rendezvényeik megszervezésére - hangsúlyozta a polgármester.  

Szerencsére nemcsak a programszervezésben, hanem a pályázásban is aktívak a művelődési szervezetek, emelte ki Fejsztámer Róbert: 

- Mind a 13 településről jelentkeztek a pályázatra az egyesületek, amelyek aktivitást fejtenek ki. Volt olyan pályázó is, aki eddig még nem vett részt pályázatokon, habár már évekre visszamenőleg folytatott tevékenységet. Követik a pályázatokat Magyarkanizsán, de szerencsére nemcsak a helyieket, hanem a tartományiakat és köztársasági szintűeket is, sőt a magyarországi pályázati kiírásokat is. Másrészről folyamatosan törekszenek arra, hogy dolgozzanak, s megújítsák tagságukat, programokkal lássák el a község lakosságát.  

A járvány a tavalyi költségvetést befolyásolta, akkor a működési költségeken kívül más támogatást nem is osztottak a művelődési szervezeteknek, az idén viszont más a helyzet. 

- A mostani, azaz a 2021-es támogatás 10 százalékkal nagyobb, mint amilyen a 2019-es volt, tehát nem a régi szintre álltunk vissza, hanem még több pénzt is biztosítottunk. Költségvetési szempontból fogalmazva, szerencse, hogy nem szaporodnak úgy a művelődési egyesülteke, mint a civil szervezetek, hisz az egyesületek mégiscsak fókuszáltabb területre terjedő aktivitást fejtenek ki. Ennek köszönhető, hogy költségvetésileg is nagyjából kiszámítható, hogy hány pályázat fog beérkezni, s milyenek lesznek az igények. Másrészről a művelődési egyesületek is tudnak kalkulálni az önkormányzati támogatással minden évben, így biztos anyagi körülmények között, biztos háttérrel tudnak tervezni, programokat létrehozni - összegezte Fejsztámer Róbert polgármester.  

A martonosi Testvériség Művelődési Társulat most 80 ezer dináros támogatásban részesült. Széll János az egyesület elnöke elmondta, hogy minden támogatás jól jön, hiszen programjaik nagy részét önerőből valósítják meg. 

- A pályázaton nyert összeget most két rendezvényre szeretnénk majd fordítani, a hamarosan esedékes körömpörkölt főző versenyünkre, illetve a karácsonyi programjainkra. A társulat igyekszik bevonni a munkájába a legkisebbeket is, de az idősekre is gondolunk, így szinte heti szinten szervezünk valamilyen közösségi programot. Egyébként az önkormányzat folyamatosan támogat minket. 

Vladimir Hajder, a magyarkanizsai Szent Száva Szerb Amatőr Művelődési Egyesület elnöke elmondta, hogy gyermekfesztivál szervezését tervezik. 

- Szeretnénk összegyűjteni azokat a művelődési egyesületeket, amelyek a gyermekekkel foglalkoznak. A község területéről és a szomszédos településekről is várunk majd vendégeket, 7-8 művelődési egyesületre számítunk. A színházteremben megfelelő lehetőség van erre. Nem ez lesz az első alkalom, hogy ilyen rendezvényünk lesz, sajnos a járvány megszakította a hagyományt. 

Vladimir Hajder elmondta, nagyon elégedettek, hogy megkapták a támogatást. Elsősorban az önkormányzat támogatja őket, de máshol is pályáznak, ahol alkalom adódik rá.  

Bővebben: 


Magyarkanizsa: Tizenegy művelődési szervezet részesült támogatásban

Támogatás a magyarkanizsai művelődési szervezeteknek

Civil szervezetek támogatása




Fotó: Puskás Károly