Évértékelő Fejsztámer Róberttől, Magyarkanizsa község polgármesterétől

2018.12.14.
         

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere évértékelőt tartott a községben megvalósult beruházásokról, fejlesztésekről és tervekről egyaránt. Mint kiemelte, Magyarkanizsa továbbra is prioritásként tekint a község turizmusának fejlesztésére, emellett a mezőgazdaság és a vállalkozások fejlesztésére is kiemelt figyelmet fordítanak majd a jövőben.
Több uniós projekt is fut jelenleg a községben, az ifjúság és turizmus területén egyaránt.
- Az Európai Uniós pályázatok kapcsán nyolc pályázatot kezelünk pillanatnyilag. Nem mindegyik kötődik 2018-hoz. Vannak olyan pályázatok, amiket nem az önkormányzat, hanem civil szervezetek adtak át, de a mi községünk területén valósulnak meg, itt lesz hozadéka, és ezekhez a pályázatokhoz az önkormányzat saját forrásból biztosítja a 15 százalékos önrészt, hiszen a civil szervezetek többsége ezekkel az összegekkel nem rendelkezik. Majdnem fele ezeknek a projekteknek arról szól, hogy egyrészről az ifjúság helyét és terét kialakítsuk és integráljuk a közösségünkbe őket, másrészről pedig az idegenforgalom területe főleg a Tisza-partra és a Tisza-parthoz közeli infrastruktúrákra vonatkozik, viszont ott is kapcsolódik az ifjúsághoz. Ifjúsági szálláshelyek, sportpályák kialakítása, szabadtéri bemutatóterem létrehozása, csónakok vásárlása, mólók kiépítése is szükséges. Igaz, hogy apró lépéseknek tűnnek ezek a beruházások, és ha a globális képet nézem, valóban azok, de ha azt nézzük, hogy minden évben tudunk egy kicsit építeni rajta, egy kicsit hozzátenni, akkor egy 4-5-6 éves periódust szemlélve ki tudunk alakítani egy olyan, idegenforgalmi szempontból is vonzó községet és közösséget, ahol nem csak beszélünk róla és mindig a százéves gyógyfürdőre hivatkozunk, hanem végre valahára valós idegenforgalom is lesz a falusi turizmusból, a vízi turizmusból, és az ifjúsági és a sportturizmusból – nyilatkozta a polgármester.
Fejsztámer Róbert beszámolt a megvalósult infrastrukturális fejlesztésekről is, ugyanis folyamatosak a község területén lévő azbeszt tartalmú csövek cseréi, amelynek a harmadik fázisa az idei évben sikeresen lezárult. Az aszfaltozási munkálatok 9 települést érintettek a 2018-as évben, hiszen Orom, Ilonafalu, Kispiac, Adorján, Horgos, Oromhegyes, Magyarkanizsa, Velebit és Tóthfalu is felújított útszakaszokat kapott, amely mintegy 122 millió dinárba kerültek.
A mezőgazdasági fejlesztések sem maradtak el, ugyanis 8 millió dinár támogatás jutott a termelőknek, és 2 millió a mezőgazdasággal foglalkozó civil szervezeteknek.
Fejsztámer Róbert emellett még kiemelte a szennyvíztisztító kiépítését is, amelynek közbeszerzési eljárása jelenleg is folyamatban van, és a 2019-es év folyamán uniós segítséggel várhatóan kiépül majd, mintegy 220 millió dinár értékben.
A polgármester emellett még hozzátette, hogy több támogatás és beruházás is sikeresen megvalósult az oktatás, az egészségügyi ellátás és a sport területén is, ugyanis felújításra került az oromhegyesi általános iskola, a horgosi és a kispiaci egészségház, valamint az egykori Partizan épülete.
A civil szervezetek is több támogatásban részesültek, ugyanis 11 millió dinárból 43 szervezet kapott pénzügyi segítséget a 2018-as évben.

Bővebben:


Évértékelő Fejsztámer Róberttől, Magyarkanizsa község polgármesterétől

Elégedett a 2018-as évvel Magyarkanizsa polgármestere

Tizenhárom település egyenlő esélyekkel

A fejlesztési stratégia mentén