Sikeres kanizsai középiskolások a polgármesternél

2018.06.18.
 

A magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont diákjai számos rangos hazai és külföldi tanulmányi versenyen szerepeltek eredményesen. A számítástechnika, a mezőgazdaság, az állategészségügy területén kiemelkedőek a diákok. Az önkormányzat vezetőségének szokása, hogy biztatja és szerény ajándékkal meg is jutalmazza azokat, akik a község hírnevét öregbítik, ez alól pedig a diákok sem képeznek kivételt.

Fejsztámer Róbert polgármester, Kávai Szabolcs közoktatással megbízott tanácstag és Vass Zoltán sporttal és ifjúsággal megbízott tanácstag szerdán fogadta a kilenc legeredményesebb tanulót, az iskolaközpont igazgatóját, Sarnyai Zoltánt és az egyik felkészítő tanárt, Tóth Bélát. Amellett, hogy érdeklődően hallgatták a diákok beszámolóit az elért eredményekről, kíváncsiak voltak a továbbtanulási szándékaikra is.

Horváth Bálint a kilenc legjobb között van, ő lett a Siemens Student Design Contest márciusi nyertese. Ezt a díjat a Siemens amerikai szoftverfejlesztő részlege ítéli oda havonta, ez a legkiemelkedőbb nemzetközi eredmény, emellett többel is büszkélkedhetnek a tanulók. Maga Bálint is, aki az Infósok Viadalán, de Óbudán, Szekszárdon, Mitrovicán és Nišben is a legjobb eredményeket érte el informatikai versenyeken. Barkóci Enikő Kecskeméten, Szabadkán, Budapesten diadalmaskodott informatikai versenyeken. Bozsonyi Gábor, aki szintén gépésztechnikus, számítógépes szerkesztő szakon tanul, Szekszárdon, Újvidéken és Mitrovicán, Kruševacon és Nišben került a legjobbak közé.

Pióker Bence Mitrovicán, Nišben számítógépes szerkesztés kategóriában került a legjobbak közé. Papdi Nándor mezőgazdasági technikus a XVI. Géniusz Konferencián kiérdemelte a kiemelt első helyet, de eredményes volt Újvidéken és Zentán is. Bábinszki Anett és Döme Bettina az állategészségügy területén értek el kimagasló eredményt Budapesten és Újvidéken. Puskás Rebeka és Zita Noémi Brüsszelbe utazhatott versenyeredményéért, amelyet tavaly decemberben ért el Budapesten a Kárpát-medencei középiskolások Demokrácia néven meghirdetett nemzetközi szintű vetélkedőjének döntőjén. A kilenc tanulóból öt végzős, és többen is Magyarországon kívánják folytatni tanulmányaikat, ugyanis amellett, hogy arra számítanak, ott jó munkához is jutnak, csábító számukra a duális képzés is. Az önkormányzat nemrégiben megjelentetett egy listát a községben lévő hiányszakmákról, éppen ezért felmerült a kérdés, hogyan tudják ösztönözni a diákokat az itt maradásra. Ennek kapcsán a polgármester elmondta, az önkormányzatnak közvetlen és közvetett segítségnyújtási lehetősége van. Az útiköltség-térítés is ezek közé tartozik, továbbá emlékeztetett arra is, hogy a költségvetésből az iskoláknak idén jóval nagyobb összeget rendeltek ki, hogy azt szabad forrásként fel tudják használni a versenyekre való eljutásra. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a Szerbiában újonnan bevezetett duális képzés is némiképp ösztönzőleg hathat.

– Remélem, hogy a vállalkozókkal együttműködve tudunk olyan programokat biztosítani a fiataloknak, amelyek legalább elgondolkodtatják őket, hogy itthon maradjanak. Nyugat-Európával azonban nem tudunk versenyezni, de vannak még, akiknek fontos a családi érték vagy a patrióta gondolkodásmód.

Bővebben:


Magyarkanizsai „nagyágyúk”

Kiváló diákokat fogadott Magyarkanizsa polgármestere

Kiváló diákokat fogadott Magyarkanizsa polgármestere – Info Tv


A jövő legjobb szakemberei kerülnek ki Magyarkanizsáról



Fotó: Puskás Károly építészmérnök