Lezajlott az állami földek árverésének második köre

2018.01.30.
 

Sikeresnek mondható az állami földek bérbeadása, hiszen a mintegy 4.500 hektár bérbeadásra kínált mezőgazdasági földterület legalább 60 százalélka bérlőre talált – nyilatkozta a közelmúltban lezajlott licitáláson Szalkai Nemes Valéria, a községi önkormányzat mezőgazdasági főmunkatársa, amikor is megtartották a tavalyi árverési program második körét.

– Először azokkal az előjogot élvező termelőkkel kellett foglalkoznunk, akik megfelelő infrastruktúrával rendelkeznek gazdaságukban illetve jószágtenyésztés a fő profiljuk. Az infrastruktúra alapján 471, az állattartás alapján pedig 1.570 hektár földterületet ítéltünk oda. Két jogi személynek valamivel több mint 122 hektár földet adtunk át bérmentesen, ezek egyike a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, a másik a Vajdaság Erdei Közvállalat zombori kirendeltsége. Ezek után a licitálás még tavaly megtartott első körében további 173 hektárt sikerült bérbe adnunk. Újdonságnak számít, hogy tavaly a mezőgazdasági minisztérium előbérleti jog címén olyan pályázatot írt ki potenciális befektetők részére, akik bizonyos beruházási feltételek mellett hosszútávon, azaz 30 év távlatában tehetnek szert állami földekre. Községünkben ezt a jogot két befektető valósította meg, nekik a minisztériumi pályázat alapján 262 hektárnyi területet kellett bérbe adnunk. Azt sem szabad elfelejteni, hogy eléggé felgyorsult a restitúciós folyamat is az országban, ami esetünkben tavaly több mint 200 hektár állami föld visszaszármaztatását jelentette valamikori tulajdonosaiknak. A mai, második köri licitáláson előzetes ismereteink szerint mintegy 266 hektár földterület talál bérlőre. Az érdeklődés nem nagy, a 33 licitegységre csak hét fizikai és 3 jogi személy nyilvánította ki igényét. Ezek felaprózott és sajnos igen silány minőségű földterületek, de ezekre már tudtak jelentkezni községünkön kívüli bejegyzett termelők is.

Szalkai Nemes Valéria elmondta azt is, hogy a tavalyi program alapján 2.000-ről 1.763-ra sikerült lecsökkenteniük a nem bérbe adott földterületek nagyságát, amihez természetesen a restitúció is hozzájárult, de az érdeklődés is nagyobb volt a földek iránt, mint a korábbi években. A ki nem adott földek többsége Horgos és Martonos kataszteri községek területén van, amelyeket a jövőben megpróbálunk nulla dináros értéken bérbe adni, amire az új törvény lehetőséget nyújt. Jelentkezhetnek ugyanakkor olyan invesztálók is, akik fóliasátrakba, öntöző- illetve lecsapoló-rendszerekbe vagy többéves ültetvényekbe fektetnének be az adott területen. Ezek nem azok a beruházók, akik a minisztériumi pályázaton hosszútávon fektetnek be a bérelt állami földterületen, hanem egy olyan újdonság, amely a község területén lévő állami földek bérbeadásának folyamatában most jelentkezett új lehetőségként először a befektetők számára. Ezeknek az érdeklődőknek a községnél kell beadniuk igényüket, majd annak elbírálását követően elaborátumot kell készíteniük, az igényelt földterületet be kell helyezni a licitegységekbe, végül a minisztérium adja meg a jóváhagyását az említett elaborátumokra. Esetükben a nulla dináros bérlés, ami első nekifutásra öt évre szól, de meghosszabbítható, csak olyan földterületekre érvényes, amelyek legalább három éve nem voltak bérbe adva és kizárólag hosszútávú ültetvények telepítésére illetve elektromos energia előállítása céljából folytatott növénytermesztésre vonatkozhat. A részükről felmerülő területigényeket csak úgy tudjuk fi gyelembe venni, ha előre és időben jelzik azt az önkormányzatnál. Ez nagyon fontos körülmény, mondta a mezőgazdasági főmunkatárs, mert enélkül nem tudják az igényeket beépíteni a 2018-as programba.

Bővebben:


Megtartották az állami földek bérbeadásának második fordulóját

Befejeződött a magyarkanizsai állami földek bérbeadására meghirdetett árverés


Lezajlott az állami földek árverésének második köre