Pályázat közmunkára és szakmai gyakorlat megszerzésére

2017.06.23.
 

A pályázatot az önkormányzat és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) közösen jelentette meg és mivel közös pályázatokról van szó, a pénzelését is közösen fedezi a községi önkormányzat és a NFSZ nagykikindai kirendeltsége. Magyarkanizsa 4,6 millió dinárral járul hozzá, további 3,6 millió dinárt pedig a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól nyert támogatásból fedezik, hangzott el a pályázatokról megtartott önkormányzati sajtótájékoztatón.

„A közmunka-programban ezúttal mintegy 45-46 rászoruló, munkanélküli személy juthat munkalehetőséghez. Egy ilyen program az idén már lezajlott községünkben, akkor 19-en jutottak időszakos kereseti lehetőséghez. A programba olyan személyek kapcsolódhatnak be, akik mint munkanélküliek szerepelnek a NFSZ nyilvántartásában és azokba a kategóriákba esnek, akik egyébként is nehezebben jutnak munkához. Ilyenek a 30 évnél fiatalabbak illetve az 50 felettiek, a szakképzetlen munkavállalók, a roma populációhoz tartozók, a munkaképes, de szociális támogatásban részesülő személyek illetve a mozgássérültek”- tájékoztatott Huzsvár Ervin, a Községi Tanács gazdasági és mezőgazdasági megbízottja. ”Maga a program négy hónapig tart, a benne résztvevők havi 18 ezer dináros bért kaphatnak. Közmunka-program szervezésére a szociális és humanitárius tevékenységek területén, a közterületi infrastruktúra karbantartásán valamint a környezetvédelem és környezetrendezés terén van lehetőség. Akik sikeresen pályáznak közmunka-program szervezésére, eseti munkavállalási szerződést kötnek a leendő munkavállalókkal, gyakorlatilag tehát munkaviszonyt létesítenek. A program megszervezésére pályázhatnak önkormányzati egységek, közvállalatok, gazdasági szubjektumok illetve vállalkozók, szövetkezetek és olyan civil szervezetek, amelyek az APR nyilvántartásában jogi személyként szerepelnek. Pályázni június 26-ig, hétfőig lehet a NFSZ magyarkanizsai kirendeltségében, akár postai úton, akár személyesen.”

A sajtótájékoztató folytatásában a tanácstag elmondta még, hogy a másik közös pályázati kiírás a szakmai gyakorlatok megszervezésére irányul. Ennek célja a munkanélküli fiatalok munkavégzéshez illetve a szakvizsga megszerzéséhez szükséges szakmai gyakorlatának biztosítása.

Ez a program legtöbb 12 hónapig tarthat, ez esetben azonban a felek nem létesítenek munkaviszonyt. A leendő résztvevők egyféle pénzügyi segélyt fognak kapni, függően iskolai végzettségüktől. A középiskolával rendelkezők esetében ez 12, a főiskolai végzettségűeknél 14, az egyetemi végzettségűeknél pedig 16 ezer dinár havonta. A programban olyan jogi személyek vehetnek részt, akiknek van megfelelő káderállományuk a szakmai gyakorlaton részt vevő fiatalok képzésére. Ott, ahol az alkalmazottak száma nem haladja meg az öt főt, egy gyakornokra számíthatnak, ahol 5 és 14 között van a foglalkoztatottak száma, két gyakornokot vállalhatnak fel, 15 alkalmazottnál több esetében pedig a szakmai gyakorlaton lévők száma az összes foglalkoztatott 20 százalékát teheti ki. Erre a programra június 30-ig várják a jelentkezéseket.


Bővebben:


Közmunkára és szakmai gyakorlat megszerzésére írtak ki pályázatot Magyarkanizsán

Közmunkások és gyakornokok kerestetnek


Foglalkoztatást serkentő pályázatok