Uniós pénzek a szennyvíztisztító bővítésére és korszerűsítésére

2017.06.01.
 

Szerbiában egyedüli községként nyert stratégiai projektre uniós támogatást a magyarkanizsai önkormányzat. Az IPA-projekt összértéke, melynek hordozója a szegedi Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) 6.980.608 euró, pályázati partnerei pedig a magyarkanizsai önkormányzat és a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság. Az unió az összeg 85 százalékát, azaz 5.933.516 eurót vissza nem térítendő támogatásként ítélt oda a projekt megvalósítására.

Mivel a tartományi titkársággal már korábban megtörtént az együttműködési szerződés aláírása, május 30-án a magyarkanizsai polgármesteri hivatalban a szegedi és a magyarkanizsai partnerek, dr. Kozák Péter, az ATIVIZIG igazgatója és Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere szentesítették aláírásukkal a megállapodást.

A támogatási összegből neki járó 1,9 millió euró majdnem 90 százalékát Magyarkanizsa önkormányzata a meglévő városi szennyvíztisztító felújítására és bővítésére fogja fordítani, ami biztosítani fogja, hogy a településen kivétel nélkül mindenki rá tudjon csatlakozni a hálózatra, beleértve a lakosságot, az intézményeket és a gazdasági felhasználókat is.

“Azt, hogy az országban egyedüli önkormányzatként sikerült stratégiai projektre támogatást kapnunk az uniótól, egyrészt Magyarkanizsa elmúlt tíz évben tanúsított aktív uniós szerepvállalásának tulajdonítom, másrészt annak, hogy a pályázat megjelenésekor már kész tervekkel rendelkeztünk, így határidőben be tudtuk adni ezt a komoly pályázati dokumentációt. A projekt idén június elsején indul és 2020. május 31-én fejeződik be. Az elkövetkező három év alatt kell tehát a partnereknek életre kelteniük azokat a projekteket, amelyekre támogatást kaptak. A saját, tervezett beruházása mellett Magyarkanizsa részt fog venni azokban az aktivitásokban is, amelyek az árvíz- illetve belvíz-védelemre illetve az ivóvíz tisztaságának megőrzésére irányulnak, amelyek hordozója a két partnerünk. Ami a magyarkanizsai szennyvíztisztítót illeti elmondhatom, hogy a nagy összeg miatt több mint 90 napot igénybe vevő nemzetközi kivitelezési tender lezárta után, várhatóan 2018 második felében vagy 2019 első felében kerülhet sor a munkálatok kivitelezésére, amelyek az időjárási viszonyok függvényében nagyjából fél évig tartanak majd, és várhatóan nem okoznak fennakadást a szennyvíztisztító illetve a szennyvízhálózat működésében” - hallottuk Fejsztámer Róberttől.

A polgármester elmondta azt is, hogy ez a közös projekt annak is köszönhető, hogy a szegedi partnerrel hosszú évekre visszamenőleg kiváló kapcsolatokat ápol a magyarkanizsai önkormányzat. Ez a hatalmas, hároméves projekt egy időre leköti a községi önkormányzat pénzügyi kapacitásait, hiszen önrészként 15 százalékot kell hozzá biztosítania, nem is szólva arról, hogy a támogatási összeget előfinanszírozás után kapják meg a pályázó felek, ami komoly költségvetési kihívást jelent Magyarkanizsa önkormányzatának, hisz ennek a projektnek az értéke eléri az éves községi költségvetés egynegyedét.

Bővebben:


Felújítják a szennyvíztisztítót

Uniós pénzekből bővítik és korszerűsítik a magyarkanizsai szennyvíztisztítót

Felújítják a szennyvíztisztítót – Info Tv




Fotó: Puskás Károly építészmérnök