Magyar–szerb IPA-projektum segíti a szennyvíztisztítást

2017.03.29.
 

A gazdaság fejlesztése, az infrastruktúra előbbre vitele, az életminőség javítása a célja annak az öt projektumnak, amely a megvalósulás fázisába lépett a Magyarország és Szerbia közötti, IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A projektumokat március 27-én mutatták be Újvidéken, a Tartományi Képviselőházban szervezett konferencián.

Az egyik közülük a vízellátás és a folyami infrastruktúra fejlesztésével foglalkozik. A magyarkanizsai önkormányzat, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) és a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság közös projektuma egy szennyvíztisztító felépítéséről van szó, továbbá ehhez kapcsolódóan egy mobilgát kiépítéséről. A projektum hétmillió euróba kerül. A határ mindkét oldalán ugyanolyan vízgazdálkodási problémák észlelhetők, az együttműködő partnerek ezért megállapodtak abban, hogy egy közös projektum keretében helyi szinten adnak választ az árvizek és belvizek jelentette kihívásokra, ezzel javítva a térség lakosságának életminőségét és csökkentve a kockázatokat.

A képviselőházban megszervezett koordinációs tanácskozáson a felszólalásában Pásztor István házelnök aláhúzta: hároméves munka gyümölcse az, hogy ma már az elképzelések megvalósulásáról beszélhetünk. A projektumok összértéke 28 millió euró körül mozog. Hangsúlyozta: a magyar és a szerb kormány stratégiai együttműködésének, az uniós felhívásra adott közös válasznak az eredménye az öt projektum.

Bővebben:


Három éven át tartó munka gyümölcse

Interreg-IPA Magyarország-Szerbia: stratégiailag fontos projektumok