A XXI. század elején összefogunk

2017.03.16.
 

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseire és elvitathatatlan érdemeire emlékeztek Magyarkanizsán március 14-én délután. A szabadság, a jogállamiság és a demokrácia ünnepén, melyet legnagyobb kincseként kell, hogy megbecsüljön valamennyi nemzet. A tiszteletadás a Nagytemetőben lévő kápolnánál kezdődött, ahol a kanizsai résztvevők emléktáblájánál elhelyezték a kegyelet koszorúit, minekelőtt a helybeli Cifraszűr vegyes kórus tolmácsolásában volt hallható a Himnusz, ezt követően pedig Kávai Szabolcs, a magyarkanizsai községi tanács oktatással megbízott tagja tartotta meg ünnepi beszédét

A folytatásban Szegedi Piroska, a szabadkai magyar konzulátus konzulja olvasta föl Orbán Viktor miniszterelnök úr levelét.

A Dobó Tihamér Képtárban alkalmi kiállítás nyílt a kiskunhalasi Berki Viola alkotásaiból, melyet Szakál Aurél, a Thorma János Múzeum igazgatója nyitott meg, a Babarózsa leánykar pedig közreműködött, hogy még emelkedettebb hangulatúvá tegye a rendezvényt.

A tiszteletadó emlékezés befejezését a Művészetek Házában megtartott Szalmalángoszlop elnevezésű ünnepi műsor képezte, ahol a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat mellett fellépett a horgosi Gubanc táncegyüttes és a Bartók ifjúsági néptáncegyüttes is.

Az önkormányzat szervezésében megtartott műsorban természetesen elhangzott Fejsztámer Róbert polgármester emlékező és buzdító beszéde is, melyben többek között kifejtette:

– Már meggyőződéssel mondhatjuk, hogy községünkben hagyománnyá vált a nemzeti ünnep megtartása, a méltó megemlékezés. Hagyomány, melynek üzenete van közösségünk minden tagja számára. Önkormányzatunk és a program mindenkori résztvevői azt üzenik, hogy felelősséget kell vállalnunk sorsunk alakulásáért. Csak akkor beszélhetünk nagykorú, felnőtt társadalomról, ha pragmatikus lépésekkel, megfontoltan haladunk a fejlődés útján. Közkedvelt és gyakran használt hasonlattal élve: nem állhatunk a partvonalon kívülre, hiszen a focit a pályán játsszák… De a közösséget tágabb értelemben is szemlélhetjük: a jelenlegi szerbiai kormánykoalíció közössége csak akkor maradhat erős, ha tagjai tesznek érte, ha tagjai nem bomlasztják, hanem egységes politikát felmutatva bebizonyítják, hogy szülőhazánk stabil ország. Vajdasági magyar közösségünk abban az előnyös helyzetben van, hogy az anyaország támogatását már a hétköznapjaink során is érezhetjük. Már nem csak üres frázis a határokon átnyúló nemzeti egység, már nem kiváltság a Magyarországról érkező segítség. És e tekintetben a magyar–szerb kapcsolatokról is elmondható, hogy felfelé ívelnek, és ezt nem én vagy a vajdasági magyar politikusok bizonygatják, hanem a polgárok, a megerősödő mezőgazdasági, ill. gazdasági vállalkozások, a megvásárolt házak bizonyítják, ahol családok teremthetnek otthont maguknak – hangsúlyozta Fejsztámer Róbert.

A beszéd után kölcsönös ajándékátadás történt a testvérvárosi, kiskunhalasi polgármesterrel a színpadon, majd Juhász Bálint, a VMSZ elnökségi tagja tartott beszédet a magyarkanizsai emlékező és ünneplő közönség előtt.

Fejsztámer Róbert polgármester ünnepi beszéde teljes terjedelemben

Bővebben:


A XXI. század elején összefogunk

Kelj fel rab... - Emlékezés a forradalmi múltra Magyarkanizsán

Kelj föl rab... – megemlékezés

Szalmalángoszlop – 1848 emlékezete


Kelj föl, rab! – Ünnepi megemlékezés március 15. alkalmából



Fotó: Puskás Károly építészmérnök