Pályázatokkal a fejlesztésért

2017.02.21.
  

Január 31-én zárultak a Magyarország–Szerbia határon átnyúló programok, amelyekben Magyarkanizsa község aktívan részt vett. Több ágazatban pályázott a kultúrától a hagyományőrzésen át a vízgazdálkodásig, a szociális munkahelyteremtésig, de az idegenforgalom fejlesztése is szerepelt a palettán.

Az egyik ilyen pályázat eredményeként, amely az idegenforgalmi fejlesztésre vonatkozott a 2016. év folyamán, a gyógyfürdőbe került egy információs pult. Az informatikai eszköz azt a célt szolgálja, hogy az ide látogató turisták minél többet minél gyorsabban megtudjanak a régióról, és minél több szolgáltatást tudjanak igénybe venni. Ezen a pályázaton az öt ilyen informatikai eszközből három került a községbe, kettő Magyarkanizsára és egy Tóthfaluba. Fejsztámer Róbert polgármester az európai uniós és a nemzetközi együttműködés mellett a helyi, tartományi, köztársasági szintű pályázatokról is beszámolt.

– Az új év kezdetével új pályázatok indultak el, de 2016 második felében megközelítőleg 35 millió dinár értékben nyertünk különböző tartalmakra támogatást. Volt ezek között vízgazdálkodás, csatornafelújítás, gazdasági, kulturális és oktatási jellegű beadvány is. Próbálunk egyensúlyt találni az intézmény és a költségvetés-használók között, hogy mindenki részesülni tudjon ezekből a pályázatokból, és természetesen, mivel nekünk tizenhárom településünk van, ezért őket is mindig számba kell venni, hogy kinél mik a fejlesztési elképzelések. Ez év első ciklusában a nagyberuházási igazgatóság pályázata a kiemelendő, ahol a hét kategóriából hatban adtunk át pályázatokat, amelyeknek a napokban zajlik az elbírálása. Bízom benne, hogy azokon a területeken, ami nekünk prioritás – gazdaság, mezőgazdaság, idegenforgalom –, nyerni fogunk, de az oktatás és a kulturális infrastruktúra terén is megközelítőleg 70 millió dinár értékben adtunk át pályázatot. A napokban pedig a köztársaság által kiírt, gazdaságfejlesztésre vonatkozó lehetőség az aktuális.

A polgármester elmondta még, hogy a horgosi művelődési ház az év második felében elkezdi a rendes működését, és bízik benne, hogy a horgosi kerékpárutat a Magyarkanizsára vezető teljes szakaszában be tudják fejezni az év végéig. Tervben van a horgosi ipari zóna fejlesztése, hasznosíthatósága. Nagy hangsúlyt kap az idegenforgalom fejlesztése a gyógyfürdő komplexumában és a Tisza-parton is. A falvakban a mezőgazdasági feldolgozóiparra, a kulturális és oktatási intézményekre lesznek különös tekintettel.

Bővebben:


Pályázatokkal a fejlesztésért

IPA-pályázat fejlesztésekre

Idegenforgalmi információs berendezés a Gyógyfürdő előcsarnokában


Végső fázisban a horgosi Művelődési Ház felújítása



Fotó: Puskás Károly építészmérnök