Magyarkanizsa ünnepelt

2016.10.26.
 

A községnapi ünnepségsorozat október 19-én délben az oromhegyesi Csákó-halmon kezdődött. A magyarkanizsai községi önkormányzat 2001-ben építette ki az Oromhegyes melletti Csákó-halmon, az 1686-os I. zentai csata feltételezett helyszínén az emlékhelyet. A csigavonalban felfelé emelkedő emlékhely falára azóta minden évben kikerül egy tábla, amelyen a múlt egy-egy jeles eseményéről esik említés. A táblaavató egyben a községnapi ünnepségsorozat kezdetét is jelzi. Az idén immár a 15. tábla került kihelyezésre. Mivel az első táblától kezdve az emlékek visszafelé haladnak az időben, az események sorában most jutottunk el a X. századig, amikor a magyarok bevonultak a Kárpát-medencébe. Ennek a szélesebb régió történelmét és fejlődését is meghatározó eseménynek állít emléket a ma felavatott tábla.
Az ünnepi eseményen az önkormányzat vezetői mellett megjelentek a község jelentősebb vállalatainak és intézményeinek képviselői is. Ünnepi beszédet a Községi Tanács sporttal és ifjúsággal megbízott tagja, Zoran Teslić mondott, aki maga is oromhegyesi lakos.
Az ünnepi beszéd elhangzása után Erdélyi Violetta, az oromhegyesi Arany János Általános Iskola tanulója lépett fel egy alkalmi szavalattal, majd a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület citerazenekara és asszonykórusa köszöntötte az ünnepet, őket követően pedig a megjelentek megtekintették az újonnan kihelyezett emléktáblát.
A községnapi ünnepségsorozat csütörtökön délután fél 1-kor a községi képviselő-testület díszülésével folytatódott, amelyen átadták a Pro Urbe-díjakat az arra érdemes polgároknak. A pénzdíjjal járó Pro Urbe-érdemérmet az idén Lékó Lajos nyugalmazott magyarkanizsai közgazdásznak ítélték oda. Köszönő oklevelet Losoncz Rezső nyugalmazott magyarkanizsai testnevelő tanár, Rózsa Rózsa nyugalmazott magyarkanizsai mestercukrász, az oromi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont valamint az ugyancsak magyarkanizsai Szent Száva Szerb Amatőr Művelődési Egyesület vehetett át.
Délután fél 5-kor a Halász téren a vendéglátók és vendégeik, közöttük a testvérvárosok küldöttségei megkoszorúzták a város eredetét jelző emlékoszlopot, majd 17 órakor a Dobó Tihamér Képtárban filmvetítéssel egybekötött kiállítás nyílt Lakatos Vince kiskunhalasi származású fotóművész szociofotóiból. A kiállítás utánra tervezett Kié ez az ország? című színházi előadás, amelyet az Udvari Kamaraszínház játszott volna, betegség és haláleset miatt sajnos elmaradt.
A községnapi ünnep részeként pénteken 18 órától a Művészetek Háza nagyszínpadán zenés estre került sor. A Kárpát-medencei magyarok zenéje 2016 elnevezésű program keretében Petrás Mária és barátai, a Vujicsity együttes, valamint Bakos Árpád és az Ethnokor lépett közönség elé.
Október 22-én, ugyancsak 18 órakor a színházban a Tisza Néptáncegyüttes ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. A Játéktól a szerelemig című műsor, ami a községnapi rendezvények sorát zárta teltház előtt, magas színvonalon zajlott.


Magyarkanizsa ünnepel

Megemlékezés a Csákó-halmon

Csákó-halmon kezdődött Magyarkanizsa községnapi ünnepségsorozata

Átadták a Pro Urbe díjakat

Magyarkanizsa község napja: Díszülés, koszorúzás, kiállításmegnyitó

A község napját ünnepli Magyarkanizsa

Községnapi ünnepség Magyarkanizsán

A győztes csatára emlékeztek Oromhegyes határában

Magyarkanizsa község napja


Bemutatjuk a 2016-os PRO URBE díjasainkat!

Községnapi rendezvényeink



Fotó: Puskás Károly építészmérnök