EUROPEAN YEAR OF CITIZENS WORKSHOP - Műhelymunka

2014.08.07.
 

A PROGRAM NEVE: Europe for Citizens/EACEA
A projektum címe: EU - Teaching and Learning from Each Other, Kanjiza

Az eseményen összesen 38 résztvevő jelent meg az alábbiak szerint:

  • Ferencváros Önkormányzata – Magyarország: 11
  • Királyhelmec Város - Szlovákia: 6
  • Kiskunhalas Város Önkormányzata – Magyarország: 2
  • Magyarkanizsa Község önkormányzata - Szerbia: 16
  • Sepsiszentgyörgy Város – Románia: -
  • Tata Város Önkormányzata - Magyarország: 3

Helyszín és időpont: Az eseményre Magyarkanizsán (Szrebia) a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban került sor, 2014. augsztus 07. - 08-a között.

Rövid leírás:
A 4. műhelymunka címe: „A pedagógus helye, szerepe az oktatási rendszerben”
A negyedízben megtartott szakmai találkozón Magyarkanizsán a testvérvárosok oktatási intézményeinek vezetői és képviselői vettek részt. A műhelymunka célja az oktatás területén a pedagógiai tapasztalatcsere, a jó gyakorlatok és példák bemutatása, valamint a közös problémáknak a felvázolása és megbeszélése volt.
Az oktatás köré csoportosuló témakörök: A tanár az oktatási rendszer hálójában, a tanári portfolió, a tanuló portfóliója, a tanár egyéni fejlesztési terve.
Magyarkanizsa község oktatási intézményeinek igazgatói jelen voltak a műhelymunkán. Hozzászólásaikkal aktívan részt vettek a munkában.
Prezentációt tartott Telek Krisztina, a Központ szakmunkatársa, a magyarkanizsai Jovan J. Zmaj Általános Iskola pszichológusa. A tanár az oktatási rendszer hálójában címmel. Bemutatta a Központ kutatásainak eredményeit, melyek vizsgálták a gyermek, a szülő, a pedagógus hozzáállását, véleményét az oktatásról. Szó volt a szerbiai oktatási törvény előnyeiről, hiányosságairól. A törvényhozók és a gyakorlat találkozása talán sok nehézséget megelőzne. A közösség és az egyén szerepének fontossága mutathatja meg az utat a fejlődés irányába.
Varjú Potrebić Tatjana beszámolója az eddigi műhelymunkákon elhangzottak összegzését tartalmazta.
A műhelymunka résztvevőnek hozzászólásai az inkluzív oktatás köré csoportosultak.
A műhelymunkán elhangzott hozzászólások összegzése:
1. A tanári tekintély fontossága
2. A tanárnak sokféle szerepkörnek kell eleget tennie
3. Nagy az eltérés a tanár és a diák felfogása között
4. Az állandó szakmai továbbképzés előfeltétele a fejlődésnek
5. A feltételek biztosítása nagyon fontos, minőséges képzéseket kell biztosítani, motiválni a pedagógusokat, hogy aktívan dolgozzanak saját állandó fejlődésükön
6. Az inkluzív oktatás bevezetése Szerbiában nehézségekkel jár, azoktól az országoktól kell tanulni, ahol már kitaposott utak vannak
7. A közös gondolkodás mindig nagyon hasznos egy probléma megoldásában, a tapasztalatcserére szükség van, megerősít bennünket
A műhelymunka befejezéseként a résztvevők megtekintették a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ többi termét.

Képek »