Држава помаже грађанима да енергетски санирају своја домаћинства

17.05.2024.
 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, уручила је 16 маја у Новом Саду уговоре представнике локалним самоуправама које су добиле средства у овогодишњем програму енергетске санације породичних кућа и станова, у којем је за субвенције домаћинствима држава обезбедила око две милијарди динара, десет одсто више у односу на прошлу годину. Средству добила и Општина Кањижа. Роберт Коња помоћник председника општине за техничка питања и информатику  је преузео уговор.  
- Програм енергетске санације домаћинстава је пројекат који је, можда и више од других пројеката, директно усмерен ка грађанима и тиче се сваког становника наше земље. Грађани ће у овом општинама моћи да замене столарију, фасаду, изолацију, неефикасне котлове, поставе соларне панеле и колекторе, уз субвенције које иду од 50 до 65 одсто вредности инвестиције. Такође, први пут расписујемо посебне јавне позиве за енергетски угрожене купце, који ће у 44 локалне самоуправе моћи да добију субвенције до 90 одсто вредности улагања - рекла је министарка и додала ће се први јавни позиви за грађане расписати за неколико недеља.  
Она је подсетила да су реализованим мерама кроз прошлогодишњи јавни позив остварене уштеде енергије једнаке годишњој производњи градске топлане у Нишу, а да се смањење емисија угљен-диоксида може упоредити са гасовима које емитује 28.000 аутомобила.   
Ђедовић Хандановић је указала да парола „мисли глобално, делуј локално“ у овом пројекту добија свој пуни смисао.   
Више информација: 

 


Министарка уручила уговоре