Реновирана зграда Дома културе у Малим Пијацама

10.05.2024.
 

Примопредаји обновљеног објекта присуствовао је и др Балинт Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара и делегација те странке, која је пре тога посетила Мартонош и Кањижу. 
Локална самоуправа Општине Кањижа сваке године за одржавање обале Тисе издваја 3,5 милиона динара, али се поред тога редовно реализују и разна друга улагања. 
Роберт Фејстамер председник Општине Кањижа каже: „Увек покушавамо да додамо неки нови садржај, због тога да, са једне стране будемо конкурентни туристичкој понуди у окружењу, а са друге стране да та понуда не падне испод оног стандарда који смо успели да достигнемо протеклих година.” 
Мартонош се такође развија, па тако локално Добровољно ватрогасно друштво може да се похвали новим ватрогасним возилом, док су у Дому културе у току радови на рановирању. Поред тога постоје и разни планови везани за локалну основну школу. 
Гергељ Хорват, председник МЗ „Мартонош” каже: „Највећи проблем са овом зградом је то, и то би било добро да се уради, да земљиште на коме се налази припада носиоцу права, а не држави, јер ако једном држава каже да јој треба то место, онда школу морамо да склонимо.” 
Уз подршку Управе за капитална улагања АП Војводине, односно уз сарадњу локалне самоуправе општине Кањижа и Месне заједнице „Мале Пијаце”, реновиран је и локални Дом културе у вредности више од 30 милиона динара. Зграда је изграђена пре 60 година, али није имала плафон, па се просторија није могла загрејати. 
Еде Сарапка, председник МЗ „Мале Пијаце” каже: „Практично су остали само зидови и почели смо да градимо од нуле, па су тако електрична мрежа, кровна конструкција, дрвенарија, кровна изолација, плафон, расвета, подна конструкција, грејање потпуно нови. Дакле, може се рећи да су облоге, унутрашњост зидова, дакле да је све обновљено.” 
Сва поменута улагања у овој општини на обали Тисе обишао је др Балинт Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара. Према његовом мишљењу, те инвестиције јасно показују зашто је потребно да Савез војвођанских Мађара буде присутан у свим нивоима власти. „Другог јуна грађани одлучују о томе да ли ће на руководећим местима ових локалних самоуправа седети политичари који воде рачуна о локалним потребама и који ће у сарадњи са локалним становништвом одлучивати шта су приоритети, или неко ко више рачуна води о Београду или нечему другом.” 
Након свечане примопредаје Дома културе у Малим Пијацама уследио је пригодан културно-уметнички програм. 
Више информација: 

 


Реновирана зграда Дома културе у Малим Пијацама

Општина Кањижа добар пример равномерног развоја свих насеља




Фотоалбум: Карољ Пушкаш