Helyszíni sajtótájékoztató a migránshelyzetről

2016.07.20.
 

Július 19-én Horgos központjában Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere, és Sors Róbert, a horgosi helyi közösség tanácselnöke tartott sajtótájékoztatót, melynek apropóját a médiában felröppent migránsválsággal kapcsolatos hírek adták.

A polgármester tájékoztatójában vázolta az önkormányzat azon intézkedési tervét, amelynek elsődleges célja a helyi lakosság mezőgazdasági és egyéb kárainak felmérésére, valamint a lakosság biztonságérzetét erősítő intézkedések meghatározása.

– A magyarkanizsai önkormányzat megbízott tisztségviselői már az elmúlt héten napokat töltöttek Horgoson, és a polgárok szemszögéből igyekezték megfigyelni a történéseket – mondta a polgármester.

– Tisztában kell lennünk azzal, hogy községünk területén található az ország legnagyobb és legforgalmasabb határátkelője Magyarország irányába, ebből kifolyólag pedig, amíg a migránsválság meg nem oldódik, folyamatosan számolnunk kell a menekültekkel. Önkormányzatunk számára elengedhetetlen a horgosi helyi közösséggel való folyamatos kapcsolattartás, amely révén naprakészen tudunk informálódni a polgárok helyzetéről, ugyanis az idejekorán történő visszajelzések révén reagálni tudunk a válság okozta kérdésekre. Az önkormányzat napi kapcsolatot tart az illetékes köztársasági hivatalokkal, két minisztériummal, nemzetközi menekültügyi szervezetekkel, valamint a helyi, nagykikindai és szabadkai rendőrséggel. Mindezek mellett pénzügyi és logisztikai segítséget nyújtunk a helyi Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalatnak és a Magyarkanizsai Vöröskeresztnek, melyek a rendet, tisztaságot, valamint a menekültek ellátását biztosítják. Tesszük ezt annak ellenére, hogy mindez nem tartozik a feladataink közé – sem a magyarkanizsai, sem bármely szerbiai önkormányzatnak. Ezért az orvosi ellátást, útbaigazítást és rendőri felügyeletet átengedjük azoknak a szerveknek, amelyek ezt irányítani és elvégezni hivatottak – mondta Fejszámer Róbert. – Amit viszont napról napra megteszünk, azok a feljelentések az illetékes intézményeknél ismeretlen elkövetők ellen, mégpedig a lakossági kárbejelentéseket követően. Huzsvár Ervin, a községi tanács gazdasági és mezőgazdasági megbízottja, és Sors Róbert tanácselnök az elmúlt napokban körüljárták az érintett mezőgazdasági földterületeket, és személyesen is beszéltek a károsultakkal. A községi mezőőri szolgálat folyamatosan végzi a károk jegyzőkönyvbe vételét, míg az esetek kárbecslését egy szakmai bizottság fogja végezni. Az elmúlt év tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy nagyon fontos a pontos jegyzőkönyveztetés és a hivatalos be-, és feljelentés, mivel ennek hiányában semmisnek nyilváníthatóak a károk és sérelmek az állami szervek részéről.
Bővebben:


Remélik a menekültszám csökkenését

Migránshelyzet Magyarkanizsa községben

Horgos: Egyre nehezebb elviselni a migránsok jelenlétét

Sajtótájékoztató a Horgoson megjelent migránsok kapcsán

Мигранти поново у Хоргошу


Ismét migránsok keserítik a horgosiak életét – Fejsztámer Róbert községi elnök látogatása Horgoson



Fotó: Puskás Károly építészmérnök