Fiatalok a fiatalokért

2016.04.28.
 

Három éve működik Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája, amelynek aktivistája, Bödő Marianna a legutóbbi képviselő-testületi ülésen ismertette a 2020-ig terjedő időszakra szóló helyi ifjúsági cselekvési tervet. Erről beszélgettünk vele.

– Héttagú csapat: Újvári Zsombor, az ifjúsági iroda koordinátora, Krekuska Róbert, Bagi Szabolcs, Keipler Ildikó, Nagy József, Vígi László és jómagam állítottuk össze a terveket. Olyan fiatalok kapcsolódtak be a tervkidolgozásba, akik maguk is aktívak valamelyik civil szervezetben, fiatalokkal együtt dolgozva már tapasztalatokat szereztek. Egy-egy részterületet vállalva fogalmaztuk meg az öt évre szóló cselekvési tervet, amelybe beépítettük a több száz községbeli fiatal önkéntes internetes kérdőívkitöltése alapján kialakult elvárásokat is – kezdte Bödő Marianna, majd így folytatta:

– A cselekvési terv fő témakörök szerint felöleli a fiatalok intézményes és intézményen kívüli oktatását, hiszen a tanulás és különböző képzések alapozzák meg a fiatalok jövőjét, a tudásra tudnak építkezni, ezáltal érvényesülni. Szeretnénk a fiatalokkal megismertetni a korszerű oktatási módszereket, az iskolán kívüli oktatást is népszerűsítjük. Külön foglalkozni kell a tehetséggondozással, a hiányszakmák gyakorlati bemutatásával, gondolva az elhelyezkedési lehetőségekre. A fiatalok itthon tartása érdekében nagyon fontos lenne például a felsőoktatási intézmények kihelyezett tagozatainak a létrehozása. Szeretnénk megvizsgálni a felsőoktatás decentralizálásának a lehetőségeit. Ezzel összhangban az akcióterv a fiatalok foglalkoztatási kérdéseivel kiemelten foglalkozik. Munkavállalási gondjaik mindennaposak. Tavaly a foglalkoztatási minisztérium pályázatának köszönhetően hat fiatalnak tudtunk fél évre munkalehetőséget biztosítani, magánvállalkozóknál. A vállalkozók és a fiatalok is szabadon jelentkeztek a programra, a mi feladatunk volt összekapcsolni őket. A pályakezdő, vállalkozó szellemű fiatalok pályázhatnak támogatásért a START UP program keretében. Ezenfelül a Jumper programban ingyenes könyvelési, ügyviteli, marketingsegítséget tudunk nyújtani a fiatal kezdő vállalkozók számára. Külön foglalkozunk a szociálisan érzékeny csoportokkal, tehát a roma gyerekek felzárkóztatásával és a fogyatékkal élő gyerekek programjaival, mindkét területen jelentős eredményeket ért el községünk.

Bővebben:


Fiatalok a fiatalokért